În cadrul unei manifestări interculturale, sub egida Universităţii Johannes Gutenberg (Mainz) şi a Institutului pentru romanistică al Universităţii Friedrich-Schiller (Jena) a avut loc „Der 5. - Studientag Rumänien", România şi Europa privind în perspectivă şi retrospectiv.
Organizată de Seminarul istoric al Lectoratului românesc, activitatea este sprijinită şi dezvoltată de Societatea Sud-Est Europeană şi de Centrala landului Rheinland-Pfalz pentru formare şi educare politică.
Nu întâmplător, acest „seminar" cu osatură filologică şi lingvistică romanică, se desfăşoară în metropola germană Mainz, una dintre primele aşezări ale colonilor romani Castell Maguntianum: este vechea capitală a provinciei Renania-Palatină, teritoriu care se întinde de la confluenţa Mainului cu Rhinul, spre Vest până la Masel, un lat afluent, pe malul căruia se află oraşul Trier (Augusta Treverorum). De aici au emigrat saşii noştri spre Arcul Carpatic cu 800 de ani în urmă. „Cuvântul de deschidere" a fost rostit de prof. dr. Sylvia Tiele, decan al facultăţii de filozofie şi filologie, alături de prof. dr. Theodor Bierchenk, care conduce Facultatea de Ştiinţe Istorice.
„Introducerea" a aparţinut prof. dr. Hans Christian Maner, sufletul şi organizatorul acestei activităţi, originar din Transilvania. Studii (1983-1991) la Universitatea Tübingen, Mainz şi Bucureşti în domeniul teologiei, istoriei şi ştiinţelor politice devenind Magister Artium (Istoria Europei de est şi Ştiinţa religiilor). Lucrări în germană şi română: parlamentarismul în România (1930-1940), Multiconfesionalitate şi statalitate, Biserica ortodoxă, greco-catolică şi romano-catolică în Transilvania, „Româneşte în Mainz" ş.m.a. Este membru al prezidiului Academiei româno-germane, docent-invitat al Universităţii Al. Ioan Cuza (Iaşi), Universitatea Lucian Blaga (Sibiu) ş.a.
Temele abordate în cadrul seminarului: România membră U.E. - 10 ani de apartenenţă
Moderator, renumitul romanist german, prof. dr. dr. hc. Wolfgang Dahmen, doctor în filozofie, profesor pentru limba şi ştiinţa literaturii române (Univ. Jena). Între 1968-1974 studiază romanistică, geografie şi istorie la Universitatea din Köln şi Nancy, ca stipendiat, activ în Franţa, Italia, România, Ungaria şi Elveţia. Este membru al Consiliului Ştiinţific al Societăţii româno-germane (Berlin) şi deţine în domeniul cultural Ordinul Meritului în rang de Komandeur din partea României.
Referitor la această temă, cunoscuta scriitoare, doctor în filozofie, Anneli Ute Gabanyi (Berlin), prezintă un raport cuprinzând dezvoltarea economică, socială, politică şi culturală a României de azi.
Jurnalistă, fostă angajată a Institutului de Cercetare a „Europei Libere", şefa compartimentului românesc, este originară din Sibiu. Absolventă a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, studiază între 1965-1966, pe lângă filologie, comparatism şi politologie la Universitatea Auvergne şi Southern-California. Lucrări: Revoluţia neterminată (Bucureşti 1999), The Ceausescu Cult, Systemwechsel in Rumänien ş.a.
Dar „Revoluţia neterminată" scrisă în germană, Die unvollendete Revolution, pe care, nu întâmplător am avut-o la mine (editura München 1990, nota bene) a deschis o discuţie interesantă. Această lucrare, deosebit de bine documentată, despre adevăr, cu un caracter de premoniţie deconspiră din start lovitura de stat, analizând tele-revoluţia din România.
„Am lucrat toată viaţa ca un câine. Nu am acceptat să fac eu propagandă escamotând adevărul. Şi am avut de suferit…", îşi descarcă sufletul o doamnă a cărui frumuseţe nu lasă să se întrezărească trecerea timpului.
Revenind la „Seminar", în continuare, un tip cu o privire dură şi o oarecare nemulţumire analizează, în sfârşit, sub aspect sociologic, cu acribie, situaţia din România. Este profesorul dr. Anton Sterbling, născut în Sânnicolaul Mare. Absolvent al facultăţii de Electrotehnică, se stabileşte în 1975 în Germania. Studii de economie politică şi sociologie la Universitatea Mannheim. Lucrează la Universitatea din Heidelberg şi Bonn, precum şi la Universitatea Bundeswehr-ului (armată) din Hamburg. Ulterior, predă sociologie şi pedagogie, ajungând decan la Academia de Poliţie. Este membru al Consiliului ştiinţific al Societăţii Sudesteuropa (München).
(va urma)