Pentru faptele comise, în intervalul 22-27 decembrie 1989, de către Ion Iliescu, „procurorii militari au solicitat (sursa: Agerpres) autorizarea preşedintelui României, de a da aviz favorabil, pentru efectuarea urmăririi penale, faţă de fostul preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN), pentru infracţiuni contra umanităţii".
Într-un comunicat, transmis de Parchetul General, se precizează: „Ion Iliescu a acceptat şi a oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut «un evident caracter diversionist»".
În perioada 22-27 decembrie 1989 „CFSN a acţionat ca un veritabil Guvern, membrii acestuia fiind asimilaţi unor miniştri". De reţinut că, pe lângă Petre Roman, prim-ministru în perioada amintită, şi Gelu Voican Voiculescu, vicepremier, Parchetele Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au mai dispus, „în dosarul «Revoluţiei», efectuarea, în continuare, a urmăririi penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, faţă de generalul-locotenent (în rezervă) Iosif Rus, comandat al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului Militar Superior, în perioada respectivă, şi faţă de amiralul (în rezervă) Emil (Cico) Dumitrescu.
Potrivit procurorilor, în calitate de comandat al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului Militar Superior, Iosif Rus a dat ordin cu caracter diversionist, precum cel din seara de 22 decembrie 1989, când, din propria iniţiativă şi fără drept, a solicitat ca, în sprijinul micro-garnizoanei Aeroportului Internaţional Otopeni, să fie trimisă o subunitate a trupelor de Securitate, constituind o gravă confuzie, soldată cu „focul fratricid" „între militarii MApN şi cei ai trupelor de Securitate". O tragedie, din dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, soldată cu moartea celor 48 de militari şi rănirea celor 15". Tot el a dat ordin ca elicopterelor de la Regimentul 61- Elicoptere Boteni, să le fie revopsite şi înlocuite cocardele tricolore de pe fuselaj.
Din probatoriu rezultă că amiralul (în rezervă) Emil (Cico) Dumitrescu, îmbrăcat în ţinută militară, a lansat, personal, prin intermediul TVR, începând din 22 decembrie, informaţii false, cu caracter diversionist, care au dus la „instaurarea, în întreaga ţară, a psihozei fenomenului terorist", cu consecinţe ca: pierderea de vieţi omeneşti şi lipsirea de libertate a unor persoane.
Ion Iliescu „a acceptat şi a oficializat, în calitate de coordonator al comandamentului unic de conducere, apoi, în calitate de preşedinte al CFSN, măsuri cu caracter militar, unele având un „evident caracter diversionist". N-a intervenit pentru stoparea fenomenelor, psihoza teroristă atingând cote paroxistice în rândurile militarilor şi ale civililor înarmaţi, unele ordine militare soldându-se cu situaţii de foc fratricid şi cu morţi.
Ion Iliescu a plecat, marţi, de la Parchetul General, după o oră şi 30 de minute, fără a face declaraţii presei. El a fost citat, pentru a i se aduce la cunoştinţă că, pe numele lui, a fost începută urmărirea penală în dosarul «Revoluţiei», pentru săvârşirea infracţiunii contra umanităţii.
De reţinut că, pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni, preşedintele Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală şi pe numele lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, premier şi, respectiv, vicepremier în acea perioadă.