LA LUDUŞ, ÎN PREZENŢA ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE IRINEU, A FOST SFINŢITĂ PIATRA DE TEMELIE A BISERICII ORTODOXE „SFINŢII MARTIRI BRÂNCOVENI"

Distribuie pe:

Ziua de luni, 16 aprilie 2018, rămâne în memoria actualei generaţii de luduşeni ca o zi luminoasă, strălucind de sentimente creştine. În acea zi, pe un spaţiu viran de pe strada Rozelor, din Cartierul Luduş-Est, predestinat prin voinţă divină să fie loc de rugăciune, s-a pus temelie pentru o nouă Casă a Lui Dumnezeu.

Mulţime de dreptmăritori creştini din recent creata Parohie Ortodoxă Luduş IV, s-a adunat în jurul perimetrului viitorului locaş de cult, cu mult timp înainte de ora fixată. Lângă absida viitorului altar, se aflau, în pioasă aşteptare, părintele protopop Lucian Voşloban, sfinţiţii preoţi parohi Viorel Ormenişan, Ilie Dăian, Valer Moldovan, domnul Cristian Ioan Moldovan, primarul oraşului Luduş, cu eşarfa tricoloră pe piept, domnul Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, ca reprezentanţi ai administraţiei publice, precum şi cântăreţii bisericeşti Sergiu Iacob, Mihai Poştean, Ovidiu Nechita, Adrian Belean şi… însuşi principalul ctitor al noii Biserici Ortodoxe din oraşul Luduş, care, ca un smerit credincios a dorit să nu-i fie dezvăluit numele.

La ora de începere a ceremonialului religios, soborul de preoţi şi corul teologilor L-au întâmpinat pe Înaltpresfinţitul părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu cântarea „Pe stăpânul şi arhiereul nostru, Doamne, întăreşte-l! Întru mulţi ani, Întru mulţi ani, Întru mulţi ani, stăpâne!"

În drumul spre altarul de vară, Înaltul Ierarh i-a salutat cu mult drag pe enoriaşi, i-a îmbrăţişat pe oficialii politici şi i-a binecuvântat pe clericii luduşeni. Cu toţii, împreună, au înălţat spre ceruri Imnul Învierii „Hristos a înviat din morţi" şi rugăciunea cristică „Tatăl nostru". Slujba religioasă de sfinţire a crucii şi a pietrei de temelie a viitoarei biserici a fost oficiată de Înaltpresfinţitul părinte Irineu, ajutat de părintele consilier economic arhidiacon Rafael Orzeiu. Răspunsurile au fost date de cântăreţii bisericeşti. S-au rugat pentru îmbelşugarea pământului, pentru vreme prielnică şi vremuri de pace, pentru mântuirea dreptmăritorilor creştini luduşeni. L-au rugat pe Dumnezeu să binecuvânteze locul pe care va fi înălţată noua Sa Casă, lucrarea, până la bunul ei sfârşit, pe lucrătorii noului locaş, cărora să le dea sănătate, putere de muncă şi sporire în toate, să trimită acestora în ajutor pe îngerul păzitor, care să înlăture toate uneltirile potrivnicilor, Feciorei Maria, Născătoare de Dumnezeu, pentru binevoitor sprijin.

Cu evlavie sporită au participat, creştinii luduşeni, la sacra lucrare de sfinţire, prin harul Sfântului Duh, a apei şi a uleiului, pregătite pentru sfinţirea temeliei noului lăcaş.

În timpul arhierescului cuvânt de învăţătură, Înaltpreasfinţitul părinte Irineu a evocat viaţa şi faptele de sfinţi martiri ortodocşi a voievodului român Constantin Brâncoveanu, a fiilor săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, a sfetnicului Ienache, i-a lăudat pe tânărul preot Viorel Ormenişan pentru asumarea marii responsabilităţi de înălţare a noii biserici în oraşul său natal, într-un timp al crizelor de tot felul (economică, financiară, culturală şi morală) şi pe tânărul principal ctitor, pentru jertfelnica s-a angajare în folosul comunităţii luduşene.

Invitat să se adreseze celor prezenţi, sfinţitul preot Viorel Ormenişan a mulţumit lui Dumnezeu, Înaltpreasfinţitului Irineu, preoţilor parohi din Luduş, ctitorului cu suflet mare, dreptmăritorilor creştini prezenţi, primarului Cristian Moldovan, consilierilor locali, binevoitorilor oameni de afaceri locali, doamnelor din echipa de voluntari, pentru că i-au fost de mare ajutor, prin sfaturi, donaţii şi participare efectivă în toate momentele de pregătire şi desfăşurare a ceremonialului religios de sfinţire a locului viitoarei biserici ortodoxe cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni".

După înălţarea Imnului Învierii Domnului şi stropirii cu aghiasmă a tuturor participanţilor, după distribuirea feliilor de cozonac sfinţit, dreptmăritorii creştini l-au însoţit, la plecare, pe părintele Irineu.

Cu siguranţă, cei mai mulţi dintre ei s-au şi hotărât cum să ajute creştineşte la edificarea noii biserici. Orice ajutor, din partea oricărui binevoitor ctitor din Luduş sau din oricare parohie din România sau din diaspora este binevenit.

 

Lasă un comentariu