NOU PRODUS PENTRU REGENERAREA SMALŢULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Washington, citaţi de descopera.ro, susţin că au inventat un nou produs care poate duce la regenerarea smalţului, bazat pe peptide - lanţuri de aminoacizi prea scurte ca să fie considerate proteine.

„Smalţul este produs de un tip de celulă numit ameloblast. Aceasta secretă proteinele care formează smalţul în perioada în care dintele se află încă în gingie. Din păcate, odată ce procesul se termină, iar dintele a apărut, ameloblastele mor, chiar dacă smalţul continuă să se deterioreze.

Într-o măsură foarte mică, smalţul poate fi remineralizat cu ajutorul salivei, a pastei de dinţi cu fluor şi a aditivilor din apa potabilă, dar odată ce o cavitate devine vizibilă pe dinte, trebuie tratată la stomatolog, ceea ce înseamnă curăţarea zonei de carie şi plasarea unei plombe - un material care să imite structura dintelui.

Pentru a dezvolta acest nou remediu, echipa noastră a studiat una dintre proteinele care sunt produse de ameloblaste. Numite amelogenine, aceste proteine joacă un rol cheie în controlarea formării smalţului.

În cadrul studiului, am creat peptide bazate pe această proteină şi un ingredient activ pe care l-am aplicat pe leziuni. Tratamentul a dus la crearea unui nou strat de smalţ în zona demineralizată, integrându-se cu smalţul de dedesubt.

Ca o comparaţie, am tratat leziuni similare cu fluor, dar tratamentul cu peptide a avut ca rezultat remineralizarea unui strat mai gros de smalţ, care imita structura sănătoasă de dinainte de leziune. Astfel, am demonstrat că remineralizarea ghidată de peptide este o alternativă mult mai sănătoasă la metodele stomatologice actuale", explică oamenii de ştiinţă americani.

Lasă un comentariu