Merkel denunţă apariţia „unei alte forme de antisemitism"

După ce comiterea, recent, la Berlin, a unui presupus atac antisemit a creat o vie emoţie în Germania, cancelarul Angela Merkel a recunoscut, la un post de televiziune privat, că se poate vorbi de apariţia „unei alte forme de antisemitism printre refugiaţii de origine arabă veniţi în ţară", informează AFP preluat de Agerpres.

Potrivit mass-mediei germane, doi tineri, care purtau pe cap tradiţionalele kippa evreieşti, au fost atacaţi în plină stradă de trei indivizi. Cotidianul Bild relatează că prezumtivul agresor principal, care s-a predat poliţiei, este un refugiat sirian şi a locuit anterior

într-un centru de migranţi de lângă Berlin.

Angela Merkel a menţionat că guvernul german a numit un comisar responsabil de lupta împotriva antisemitismului. Ea se declară consternată de faptul că „nicio creşă, şcoală sau sinagogă nu poate fi lăsată fără protecţia poliţiei".

Cancelarul german a reafirmat, de asemenea, că „securitatea Israelului face parte din raţiunea statului german", dată fiind „responsabilitatea eternă"' a ţării sale pentru Holocaust.

Totuşi, Angela Merkel a respins posibilitatea ca Germania să urmeze exemplul Statelor Unite ale Americii şi să îşi transfere ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum a anunţat preşedintele american Donald Trump: „Trebuie să lucrăm pentru o soluţie cu două state şi, în conformitate cu aceasta, statutul Ierusalimului trebuie clarificat".

Decizia SUA a provocat indignarea palestinienilor care doresc să facă din Ierusalimul de Est, anexat de Israel, capitala statului la care aspiră.

În acelaşi interviu, cancelarul german şi-a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru menţinerea acordului nuclear iranian dintre Teheran şi marile puteri. „Cred că este de preferat să avem un acord, chiar dacă nu este perfect, decât să nu avem unul", a subliniat şefa executivului de la Berlin.

Semnat în 2015 între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), acordul este considerat prea lax de către conducătorii israelieni şi Donald Trump. Acesta din urmă ameninţă să reinstituie sancţiunile împotriva Iranului şi să retragă SUA din acord, dacă semnatarii europeni ai documentului nu înăspresc prevederile acestuia înainte de 12 mai, arată sursa citată.

Lasă un comentariu