„Cuvântul liber" vă aparţine CUM SE FURĂ UN IMOBIL LA TÂRGU-MUREŞ

Distribuie pe:

Aşa cum ne-am convins cu toţii de-a lungul timpului, datorită lacunelor legislative existente în domeniul asociaţiilor de proprietari, acestea au devenit adevărate mine de aur pentru cei care le conduc. Profitând de lipsa unui control din partea organismelor statului, persoanele care s-au infiltrat la conducerea acestora prin încălcarea grosolană a prevederilor Legii 230/2007- sub forma preşedinţilor, administratorilor şi cenzorilor de asociaţii, au devalizat banul public. Pornind de la fraude economice de proporţii necercetate sau nepedepsite, aceste persoane scabroase s-au infiltrat în poliţie, procuratură şi justiţie, ajungând ca, pe baza traficului de influenţă a unor persoane din sistem, să-i evacueze silit din apartamentele proprietate personală, tot cu încălcarea grosolană a legislaţiei în materie, pe proprietarii rău platnici.

Asociaţia de Proprietari nr.6 din Târgu-Mureş, scurtă întoarcere în timp. Raportul Gărzii Financiare Mureş şi fondul de rulment. Raport de expertiză extrajudiciară, baza plângerii penale la Parchetul Judecătoriei Târgu-Mureş, şi dosarul penal 142/P/2002 în care infractorii au fost scoşi de sub urmărire penală pe baza vârstei înaintate şi a recuperării prejudiciului.

În urmă cu 22 de ani, subsemnata mi-am cumpărat un apartament în str. Constantin Romanu Vivu. Ca orice proprietar de bună credinţă mi-am plătit lunar cotele de cheltuieli lunare. La acea vreme, listele de plată a cheltuielilor erau calculate de Rad Anuţa - administrator, contrasemnate de Incze Eva - cenzor, şi Voscinaru Elena - preşedinte. Dacă nu mi-ar fi atras atenţia nişte nereguli, aş fi plătit în continuare, fără să fac calcule. Pornind însă de la nişte cifre umflate, am solicitat explicaţii. Neprimindu-le, m-am adresat Gărzii Financiare. Aşa se face că, prin Nota de constatare din 21 decembrie1999, am aflat că fondul de rulment al asociaţiei la acea dată era de 233. Din care suma era imobilizată în certificate de depozit, diferenţa fiind în contul asociaţiei, deschis la BCR.

În luna februarie a anului 2000, am convocat adunarea generală a proprietarilor, aducând la faţa locului şi PRO-TV-ul care a mediatizat evenimentul. Am reuşit astfel să le destituim pe Voscinaru şi Rad Anuţa. În unanimitate de voturi, proprietarii m-au ales pe mine ca preşedinte, iar la sugestia lui Ispas Floarea, Kubik Gabor a fost ales vice-preşedinte şi Şerban Tiberiu - cenzor. A fost ales şi un comitet executiv din care făcea parte şi Ispas Floarea, însă la acea dată nu aveam de unde să ştiu că haita de cartier, recompensată de conducerea proaspăt destituită, urma să se reorganizeze. Ca preşedintă, am avut acces la puţinele documente existente la acea dată la sediul asociaţiei. Am constatat că asociaţia de locatari nu fusese transformată legal în asociaţie de proprietari, că vechea conducere nu fusese aleasă pe baza unui proces-verbal legalizat la notar, că nu exista acordul de asociere prevăzut de lege şi nici extrasul CF privind sediul de atunci al asociaţiei. În plus, asociaţia nu avea contabilitate şi nici un seif de depozitare a încasărilor, banii fiind duşi la domiciliu, cu plasa, de către administratoarea Rad. De asemenea, am constatat că asociaţia nu avea state de plată a persoanelor angajate şi nici contracte de muncă ale angajaţilor înregistrate la ITM şi ANAF. Văzând că nu există registrul special al fondului de rulment şi că suma constatată de garda financiară există doar pe hârtie, am solicitat expertului contabil Deac Vasile, expertiză financiar contabilă extrajudiciară. În documentul elaborat, expertul a confirmat prin mâzgălituri ss indescifrabil. Banii au fost încasaţi în mod identic, nefiind evidenţiaţi în registrul special prevăzut de lege. Dornic de răzbunare pe cea care i-a deranjat afacerile, în 2003, m-a dat în judecată în primul proces de pretenţii. Dosarul, în care proba cu expertiza contabilă a fost încuviinţată doar în recurs, când marea şefă a Tribunalului era judecătoarea Andreea Ciucă, s-a finalizat în 2004. Deşi am solicitat suspendarea cauzei civile până la finalizarea dosarului penal 142, cererea mea a fost respinsă, aşa după cum mi-a fost respinsă contestarea calităţii de reprezentant al asociaţiei a lui Oprea. Deşi sentinţa civilă a menţinut cele 29 mii lei vechi, ca datorie în contul asociaţiei, la data arestării mele (n.r.: pentru comiterea infracţiunii de ultraj într-un dosar de calomnie prin presă intentat de Oprea), mama şi bunica mea i-au plătit acestuia suma de 38 mii lei vechi, la care s-a adăugat suma de 4 milioane, prima tranşă plătită executorului Szekely, din cei 29 cât prevedea sentinţa emisă de judecătoarea Simona Pojar.

În paralel, Oprea şi asociaţii au început să dea în judecată o grămadă de proprietari, aşa-zis rău-platnici, persoane vulnerabile, pensionari şi femei fără soţ, punând în executare sentinţele obţinute prin BEJ Şoos-Pop şi Szekely Szabolcs. În acest fel un neică nimeni, dar cu pile în magistratură, a ajuns să încaseze la greu bani prin popriri de pensii, salarii (Gall Jolanda, Czakkel Izabella, Togea Aurel ş.a.) şi, evacuări silite, cazul concret al subsemnatei! Dar, Oprea şi asociaţii ne-au calculat şi imputat pe listele de cheltuieli şi pierderi de apă. Din 2006 a început să încaseze un alt fond special: fondul de reabilitare termică, neevidenţiat într-un registru special! Fără ştirea noastră, prin omul de legătură Rus Dumitru, angajat al Primăriei a semnat în numele nostru programul de reabilitare termică cu primăria, incluzând peste 20 de blocuri. În mod incredibil a concesionat terasa blocului din str. Secuilor Martiri 10-12, în favoarea primăriei şi a vândut, în numele proprietarilor din str. Făget 12-14, terasa blocului, în vederea supraetajării!!! Conform documentelor strânse, lucrările de reabilitare termică şi supraetajare au fost efectuate fără licitaţii publice şi autorizaţii de construcţie, fără devize, fără recepţii, prin deturnare de fonduri europene, inclusiv ale bugetului central şi local. Toate lucrările au fost făcute cu două societăţi agreate de primărie: ALFA CONSTRUCT SRL şi MANSARDA INVESTMENT SRL.

Anul 2010, anul înlocuirii administratoarei Almăşan E. cu Baciu Avram, un alt individ certat cu legea. Un val de plângeri ale proprietarilor de apartamente din cadrul asociaţiei împotriva lui Oprea şi a asociaţilor. Nori negrii la orizont: Dosarul penal 7914/P/2010 şi mişcările de culise ale organelor de urmărire penală. Lipsa documentelor, piedică în calea calculării sumelor delapidate.

Sătui de abuzurile şi hoţiile echipei aduse de Oprea, mai mulţi proprietari din cartier am depus plângeri la Primărie, ANAF şi Parchetul Judecătoriei. Fiind silit să o înlăture pe Almăşan Erzsebet, Oprea l-a adus în locul ei pe Baciu Avram, un alt pensionar, în căutare de loc călduţ în care se fac bani fără mari eforturi. Actul de numire în funcţie a fost procesul-verbal al Comitetului executiv din 30.06.2010, semnat în fals de Oprea, care a uitat că, pentru ocuparea acestui post trebuie să ai minimum liceul economic cu specialitatea contabilitate şi să ai contract de muncă înregistrat la ITM! Încercând să păcălească opinia publică, Oprea a înaintat Judecătoriei Târgu-Mureş - Secţia civilă, dosar 9995/320/2010, o cerere de chemare în judecată a lui Almăşan pentru pretenţii, învinuind-o de delapidarea sumei de 2,4 miliarde lei vechi din fondurile asociaţiei. Între timp, pe mine m-a dat în judecată pentru pretenţii în alte dosare civile pe care, că toate aspectele constatate de mine s-au adeverit. Ba mai mult, pe lângă salarii încasate abuziv, fără aprobarea proprietarilor, fosta conducere şi-a dat premii, a repartizat dublu cheltuieli, nu a virat la stat impozitele pe salarii etc. Întrucât funcţia de administrator a rămas vacantă, l-am numit temporar pe Suciu Petru, urmând ca, cu acordul comitetului, să organizez un concurs în acest sens. Ajuns să calculeze cotele lunare de contribuţie şi să încaseze banii proprietarilor în stare de ebrietate, au început să curgă reclamaţii. Am convocat de urgenţă comitetul executiv al cărui acord îmi trebuia în vederea publicării în ziarul local a unui concurs pentru ocuparea funcţiei de administrator, cât şi pentru demararea unei anchete la parchet în vederea recuperării banilor delapidaţi. În mod paradoxal, m-am izbit de ostilitatea membrilor comitetului şi a cenzorului Şerban Tiberiu. Am fost ameninţată şi chiar s-a încercat o agresiune fizică împotriva mea. Văzând că se îngroaşă gluma, am demisionat, fără a fi chemată ulterior pentru a preda actele existente la sediul asociaţiei.

Ulterior demisiei, şefia asociaţiei a fost preluată de Kubik Gabor şi Oprea Alexandru, persoane care au adus-o în funcţia de administrator pe Almăşan Erzsebet.

Dosarul penal 142/P/2002, Referatul de începere a urmăririi penale al IPJ Mureş pentru delapidare, fals ş.a., şi finalizarea acestuia. Cu fondul de rulment furat, fără a-şi demonstra calitatea de reprezentant al asociaţiei de proprietari, Oprea a continuat jaful început de predecesorii săi. Perceperea altor fonduri fără aprobarea adunării generale a proprietarilor. Chemarea în judecată a aşa zişilor rău-platnici.

După depunerea demisiei, ca simplu proprietar, am depus, în 2002, plângere la Parchetul Judecătoriei (dosar nr. 142/P/2002). Expertul contabil desemnat de IPJ, Tinca Maxim, a întocmit, aşa cum era de aşteptat, o expertiză de râsul curcilor! Aceasta s-a efectuat pe sărite, pe câteva luni, în baza unor obiective pe care procurorul de caz nu mi le-a adus la cunoştinţă. Prin referatul de începere a urmăririi penale al IPJ, au fost puse sub acuzaţie următoarele persoane: Voscinaru E., Rad A., Kubik G., Oprea Al., Şerban Tiberiu pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu, fals etc. Cu banii furaţi de la proprietarii celor 500 de apartamente din cartier, învinuiţii au scăpat basma curată, pe motivul vârstei înaintate şi al recuperării prejudiciului, un prejudiciu modic a cărui aşa-zisă recuperare nu s-a dovedit cu acte contabile. Singura care nu a scăpat de rigorile legii a fost Almăşan Erzsebet. Doar împotriva ei judecătorii Tribunalului Târgu-Mureş au dispus, prin decizia penală nr.550/R/2004, emisă în dosar 3479/2004, redeschiderea urmăririi penale şi trimiterea dosarului la Parchet în vederea continuării cercetărilor pentru infracţiunile de fals material, uitând delapidarea! Aşadar, Oprea Alexandru, pensionar MAI, şi-a continuat colaborarea cu Almăşan până în 2010, anul în care a fost nevoit să se descotorosească de ea. Între timp, a instalat în funcţia de cenzori pe Szasz Emeric - pensionar, preşedintele C.A.R.P. şi Kiss Bela Gianino, fost jurist al Aquaserv, actualmente avocat în Baroul Mureş. Conform Legii 230/2007, orice schimbare petrecută în structura conducerii sau a sediului asociaţiilor de proprietari trebuie înregistrată la Grefa Judecătoriei în Registrul special al organizaţiilor nonprofit. Nefiind ales de către Adunarea Generală a proprietarilor, neavând un proces-verbal cu numele, prenumele, datele de identificare şi semnăturile noastre legalizat la notar, Oprea s-a abătut şi de la această regulă. Deşi fondul de rulment nu a fost recuperat, Oprea şi asociaţii au continuat încasarea acestuia, fără să-l perceapă pe chitanţă separată, cum prevede legea. Din 2002 a început să ne perceapă şi fond de reparaţii, în cuantum stabilit în cadrul unui proces-verbal semnat fără excepţie, le-a câştigat. În paralel mi-a făcut notări ilegale de privilegii şi ipoteci în CF ca să nu îmi pot vinde apartamentul.

Aflând de existenţa dosarului civil deschis lui Almăşan, m-am coalizat cu alţi vecini cu care am depus plângere la IPJ în dosarul mega - hoţiei 7914/P/2010. În acest mod am devenit părţi vătămate şi am solicitat mereu informaţii despre stadiul cercetărilor. În 2011, organul de urmărire penală a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Almăşan E., pentru delapidare şi alte infracţiuni, dispunând efectuarea unei expertize financiar contabile pe o perioadă de 7 ani, expertul desemnat fiind Ilea Gabriela. În iunie 2015, urmărirea penală s-a extins şi asupra cenzorilor Szasz Emeric şi Kiss Bela Gianino, însă expertiza nu era finalizată. Motivul invocat de expertă: lipsa unor documente contabile, a blocurilor de chitanţiere pe diferiţi ani şi a altor acte necesare. Cine avea interesul de a nu se calcula valoarea totală a prejudiciului cauzat proprietarilor e lesne de imaginat! Aceasta a fost manevra principală prin care procurorul de caz a încercat tergiversarea şi prescripţia infracţiunilor. Prin cererea depusă la IPJ în 11.05.2011, am solicitat calcularea şi restituirea celor patru fonduri speciale: rulment, reparaţii, reabilitare şi cel rezultat din sentinţele judecătoreşti. Sume imense, pe care nu ştiu dacă vinovaţii vor avea de unde să le restituie proprietarilor!

Abuzurile lui Oprea au atins apogeul: executările silite imobiliare. Te dau afară din casă, curvă! Dosarul 1069/320/2015 contestaţie la executarea silită imobiliară şi colaborarea cu pseudo-executorii judecătoreşti Pop Ioan şi Puia Romulus. Evacuarea silită prin viol de domiciliu cu forţele de ordine, ultima operă a lui Oprea şi Asociaţii.

Tergiversarea soluţionării dosarului 7014/P/2010 a dat mână liberă la delapidare, pe de o parte, şi libertatea de a mi se fura apartamentul proprietate personală, pe de altă parte. Afirmând public: „Pe mine nu mă dă jos nimeni!", Oprea a trecut la executarea silită imobiliară a subsemnatei după ce, în urmă cu câţiva ani, tot în public, mi-a spus: „Te dau afară din casă, curvă!"

Executarea s-a făcut în colaborare cu BEJ Soos-Pop, în dosar execuţional prescris 17/2009, pentru recuperarea unei presupuse creanţe de 16.000 lei, sumă pentru care Pop Ioan nu a întocmit procesul-verbal al creanţei totale prevăzut de lege. În dosarul de fond 1069-320-2015 contestaţie la executarea silită imobiliară - totul a fost aranjat. Pe lângă respingerea probelor depuse în apărare, s-au schimbat 8 complete de judecată, iar în final, instanţele mureşene i-au dat câştig de cauză lui Oprea. Fără să îmi fie evaluat imobilul şi cota parte de teren intabulată - a cărui valoare de piaţă este de 50.000 euro, fără licitaţie şi cu acte false întocmite de executorul Pop Ioan - care au fost acceptate la cadastru de alţi complici, apartamentul meu a fost intabulat pe numele unui binecunoscut rechin imobiliar LĂCĂTUŞ MIHAI care, chipurile, ar fi plătit cei 80.000 lei pentru aşa-zisa licitaţie. Întrucât noul proprietar Lăcătuş Mihai, fostul patron al restaurantului de tristă faimă LITORAL, se grăbea să dea în chirie noua achiziţie, asociaţii în ale hoţiei nu au pierdut timp. Apelând la serviciile BEJ, Puia Romulus, i-a solicitat acestuia serviciul de evaluare în cadrul dos. execuţional 93/E/2016. La rândul său, Puia a înaintat, la data de 1 iunie 2016, Judecătoriei Târgu-Mureş o cerere de încuviinţare de predare silită a imobilului. Deşi prin încheierea din Camera de consiliu din 8 iunie 2016, pronunţată în dosar 6638-320-2016, fără cale de atac instanţa i-a respins cererea, Puia s-a prezentat pentru evacuarea silită, cu forţele de ordine supra numerice (5 jandarmi şi 2 agenţi ai Poliţiei Locale, care au pătruns în casă fără Ordinele de intervenţie prevăzute de lege şi fără dispoziţie de filmare), la data de 13 iunie 2016. Evacuarea silită a fost un ACT PREMEDITAT, CRIMINAL, îndreptat atât asupra mea, cât şi al întregii familii, prin care mi s-a încălcat atât dreptul la proprietate, cât şi dreptul la viaţă, ambele consfinţite de Constituţia României.

Ce s-a întâmplat post-evacuare, Lăcătuş a dat în chirie apartamentul meu pentru suma de 150 lei lunar. Din cei 80.000 lei, banii adjudecării, era normal ca în contul asociaţiei să intre presupusa creanţă de 16.000, urmând ca subsemnata să primesc diferenţa. Dar nu a fost aşa! La o lună după evacuarea lui Puia, a decedat executorul Pop. Dosarul 17-2009 a fost preluat de un alt executor: Cotfas Tudor care, la rândul său, mi-a deschis alte trei dosare execuţionale, astfel încât, după ce că nu am primit nici un leuţ, la data de 14 septembrie 2016, am fost somată de Cotfas să îmi declar veniturile şi eventualele proprietăţi deţinute în devălmăşie pentru executarea silită! Drept pentru care am formulat mai multe plângeri penale împotriva autorilor acestui jaf imobiliar, deocamdată nesoluţionate....

Nota redacţiei: Răspunderea pentru conţinutul articolului aparţine în exclusivitate autorului.

 

Lasă un comentariu