Repejor, că altfel, pierdem banii…

Distribuie pe:

Patruzeci şi două de milioane de euro sunt în pericol de a face „cale întoarsă" către UE, dacă proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Mureş" nu se va finaliza 100% până la sfârşitul acestui an.

Anunţul a fost făcut la finele săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc. Suma menţionată reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată de UE.

Dată fiind această situaţie, instituţia depune eforturi susţinute pentru finalizarea a trei licitaţii, în lipsa cărora proiectul nu este funcţional. Deocamdată, este finalizat depozitul de le Sânpaul, celelalte două licitaţii fiind în curs: „Cu excepţia zonei Sighişoara, tot judeţul aduce deşeurile colectate la Sânpaul. Avem şi două licitaţii în derulare, una pentru operarea Staţiei de tratare mecano-biologică de la Sânpaul, unde termenul de depunere a ofertelor este 18 mai 2018, şi una pentru operarea Staţiei de transfer - compostare Cristeşti, unde termenul de depunere a ofertelor este 23 aprilie 2018. Cele două proceduri sunt în această fază, după ce am trecut de încă o licitaţie nereuşită la Staţia mecano-biologică de la Sânpaul, unde nu a venit niciun operator. La sfârşitul anului trecut am avut încă o procedură pe care a trebuit să o anulăm pentru că nu a fost niciun ofertant. Am fost în faza de clarificări, sunt mai multe societăţi comerciale care se interesează de cele două proiecte, sperăm că vor fi şi societăţi comerciale care vor depune oferte, să fie ofertele eligibile şi atunci putem să încheiem contractele şi să începem operarea în cele două secţii. Amândouă sunt importante, atât Staţia de tratare mecano-biologică, dar în acest moment cea mai importantă este Staţia de sortare-transfer compostare Cristeşti, care ar prelua toate deşeurile din zona municipiului Târgu-Mureş şi a Zonei Metropolitane", a detaliat Péter Ferenc.

În ce priveşte colectarea şi transportul pe cele şapte zone din judeţ, este în curs de elaborare caietul de sarcini pentru desemnarea, prin licitaţie, a unui operator, demers agreat de ministerul de resort.

Preşedintele CJ a mai precizat că, până când firmele câştigătoare ale licitaţiilor îşi vor începe activitatea, obligaţia de a efec-tua colectările selective revine primăriilor.

 

Lasă un comentariu