Denunţătorii actelor de corupţie, protejaţi la nivelul Uniunii Europene!

Distribuie pe:

Comisia Europeană a prezentat, la începutul acestei săptămâni (23 aprilie 2018), un proiect de lege, conform căruia persoanele care denunţă încălcări ale dreptului Uniunii Europene (UE) vor beneficia de un nivel de protecţie ridicat.

Astfel, autorităţile naţionale vor trebui să informeze cetăţenii şi, să-i formeze din punct de vedere profesional, autorităţile publice, cu privire la abordarea care trebuie aplicată celor ce denunţă nereguli. Se vor stabili noi standarde aplicabile la nivelul întregii UE, se vor crea canale sigure de raportare, atât în cadrul unei organizaţii, cât şi pentru comunicarea cu autorităţile publice, şi vor fi mai bine protejaţi cei ce trag un astfel de semnal de alarmă contra concedierii, retrogradării sau altor forme de represalii.

„Multe dintre recentele scandaluri de corupţie din UE nu ar fi fost niciodată aduse la lumina zilei dacă în interiorul organizaţiilor respective nu ar fi existat voci suficient de curajoase pentru a se exprima. Numai că persoanele respective şi-au asumat riscuri considerabile.

Prin urmare, dacă dorim să îi protejăm mai bine pe cei sau cele ce denunţă nereguli, trebuie să detectăm şi să prevenim mai bine prejudiciile aduse interesului public, cum ar fi frauda, corupţia, evitarea obligaţiilor fiscale de către companii sau prejudiciile aduse sănătăţii publice şi mediului. Nimeni nu ar trebui să fie pedepsit pentru că a făcut ceea ce trebuie.

De asemenea, propunerile prezentate protejează şi persoanele care acţionează ca surse de informaţii pentru jurnaliştii de investigaţie, contribuind la garantarea protecţiei libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în Europa.

Iniţiativa are în vedere protecţia în cazul unei game largi de încălcări ale dreptului Uniunii, în domenii ce includ, ca un standard minim, achiziţiile publice, serviciile financiare, spălarea de bani şi finanţarea terorismului, siguranţa produselor, securitatea transporturilor, protecţia mediului, securitatea nucleară, siguranţa alimentară şi siguranţa hranei pentru animale, sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea publică, protecţia consumatorului, viaţa privată, protecţia datelor şi securitatea reţelelor şi sistemelor informatice, încălcarea normelor în materie de concurenţă, încălcarea normelor privind impozitul pe profit şi abuzurile în domeniu, prejudiciile aduse intereselor financiare ale UE.

Propunerea vizează şi crearea unor mecanisme şi obligaţii pentru angajatori, astfel încât să fie incluse canale de raportare clare şi un sistem de raportare cu trei niveluri (intern, către autorităţile competente, către publicul larg sau mass-media).

Pe de altă parte, autorităţile şi companiile vor fi obligate să furnizeze feedback, să prevină riscul de represalii şi să creeze posibilitatea unei protecţii şi garanţii eficiente, menite să descurajeze raportarea rău-voitoare sau abuzivă şi să prevină prejudicierea nejustificată a reputaţiei.

În prezent, protecţia acordată persoanelor ce denunţă nereguli la nivelul UE este fragmentară şi inegală. Numai zece state membre asigură, în momentul de faţă, o protecţie deplină a acestora. În celelalte ţări, protecţia acordată este parţială şi se aplică numai anumitor sectoare sau categorii de angajaţi", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, citat de mediafax.ro.

 

Lasă un comentariu