TINERII TÂRGUMUREŞENI, INTERESAŢI DE TÂRGUL DE CARIERE

Distribuie pe:

Târgul de Cariere se desfăşoară de 11 ani şi are loc, în prezent, în şapte oraşe din România: Iaşi, Sibiu, Braşov, Târgu-Mureş, Alba Iulia, Oradea şi Cluj-Napoca. De asemenea, acelaşi eveniment se organizează şi la Chişinău, în Republica Moldova.

La cea de-a 14-a ediţie a Târgului de Cariere Târgu-Mureş au participat aproximativ 1.000 de persoane. Au fost foarte mulţi tineri care au venit la evenimentul de recrutare, acesta poate fi un semn că cei din generaţiile tinere iau în serios dezvoltarea lor profesională şi pun un accent deosebit pe carieră.

Purtătorul de cuvânt al TdC, Ioana Oros, a răspuns întrebărilor referitoare la acest eveniment.

- Care este impresia angajatorilor participanţi la această ediţie de la Târgu-Mureş?

- Cei peste 30 de angajatori s-au declarat mulţumiţi de eveniment, mai ales că au strâns câteva sute de CV-uri în doar câteva ore. Mulţi dintre cei care au trecut pe la standuri vor intra într-un proces de recrutare: CV-urile vor fi selectate, iar cei care şi-au arătat interesul vor fi chemaţi, pe rând, la interviuri. Compania care a strâns cele mai multe CV-uri a fost E.ON România.

- Care au fost posturile cele mai căutate şi au fost în conformitate cu aşteptările angajatorilor?

- Un specific al Mureşului este acela că sunt căutaţi foarte mulţi ingineri şi angajaţi în domeniul tehnic. Companii precum Hirschmann România, Star Transmission, Azomureş sau Bosch sunt angajatori mari în auto&automotive, inginerie sau producţie. Cât priveşte prezenţa acestor potenţiali angajaţi la târg, se poate şi mai bine. Angajatorii încearcă să educe tinerele generaţii pentru aceste domenii, însă mulţi dintre cei care ies de pe băncile şcolii nu sunt foarte interesaţi de astfel de locuri de muncă.

- Ce noutăţi au fost, comparativ cu ediţiile precedente?

- Anul acesta am pus un accent deosebit pe voluntariat şi pe recrutarea lor la Târgul de Cariere. Aproape 70% dintre participanţii la TdC spun că au făcut cel puţin o dată voluntariat, şi asta ne bucură. Tocmai de aceea, am încheiat un parteneriat cu Electric Castle, festival de muzică ce se desfăşoară de şase ani la Bonţida, judeţul Cluj, şi care recrutează tineri voluntari la Târgul de Cariere. În acest fel, tinerii cu vârste începând de la 16 ani au şansa de a intra într-o echipă energică de voluntari, să înveţe să fie responsabili încă de la vârste fragede şi, de ce nu, să capete experienţă, ceea ce cu siguranţă îi va ajuta pe viitor.

- În urma statisticilor, câţi vor intra în procesul de recrutare?

- Aşa cum spuneam mai devreme, cam jumătate dintre vizitatorii unui Târg de Cariere vin pregătiţi cu un CV la ei. Cel mai probabil, cam 30% intră în procesele de recrutare ale companiilor.

- Care sunt proiectele de viitor, când veţi reveni şi cu ce noutăţi?

- Vom reveni la Târgu-Mureş la toamnă, nu am stabilit calendarul exact, însă sezonul de toamnă se desfăşoară de obicei în lunile septembrie-noiembrie. Cu siguranţă vom aduce multe noutăţi, încă nu putem să le dezvăluim.

- A fost un succes revenirea la Mureş?

- Da, a fost un succes revenirea la Târgu-Mureş, deoarece este un oraş dinamic din punct de vedere economic şi are tot mai mulţi tineri şi studenţi. Târgul de Cariere este despre această interacţiune directă dintre angajatori şi tineri, în mod special. Este un loc unde cei care doresc să se dezvolte profesional găsesc multe oferte de muncă atractive, pot afla informaţii „la cald" despre companiile din oraşul lor, iar procesul de recrutare este unul mai puţin formal.

 

Lasă un comentariu