Modificări legislative la regimul armelor şi muniţiilor şi la regimul materiilor explozive

Distribuie pe:

Ieri, 25 aprilie, la sediul I.P.J. Mureş, a avut loc o conferinţă de presă cu tema „Modificări legislative la regimul armelor şi muniţiilor şi la regimul materiilor explozive, obligaţiile deţinătorilor de arme. Precizări în ceea ce priveşte armele de tip airsoft". Au participat: comisar şef de poliţie Bîltag Dumitru - şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi comisar de poliţie Roiban Lucian - şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Cu acest prilej a fost prezentată legislaţia în domeniu, precum şi noutăţile. Persoanele fizice sau juridice nu au voie să deţină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniţie dezvoltă o energie cinetică la gura ţevii care depăşeşte 10.000 Jouli.

La nivelul judeţului Mureş sunt înregistraţi peste 3.000 de deţinători de arme letale şi neletale, posesori a aproximativ 5.000 de arme, conform datelor puse la dispoziţie de IPJ Mureş.

În ceea ce priveşte armele de tip airsoft, acestea sunt replici după arme şi dispozitive militare reale, la scară 1/1, cu mecanism electric, mecanic sau pe bază de gaz neiritant. Sunt construite pe principii asemănătoare armelor, care nu folosesc muniţii şi nu aruncă proiectile nemetalice. Deşi nu sunt supuse vreunei înregistrări la poliţie, pot fi procurate de persoane care au împlinit 18 ani şi este interzis portul şi folosirea în locuri publice. Fapta constituie contravenţie. Nerespectarea prevederilor legale se pedepseşte cu amendă şi confiscarea armelor.

 

Lasă un comentariu