Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice!

Distribuie pe:

În şedinţa de marţi, 24 aprilie 2018, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca pacienţii cu afecţiuni grave, cum ar fi hepatita C, scleroză multiplă, boli rare, cardiovasculare sau oncologice, să aibă acces la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, nu doar la un singur medicament.

„Prin actul normativ aprobat, se asigură accesul pacienţilor cu afecţiuni grave - oncologice, boli rare, hepatită C, cardiovasculare, scleroză multiplă - la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, în concordanţă cu starea sănătăţii acestor pacienţi, şi nu la un singur medicament, aşa cum era reglementat până acum.

Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG 77/2001 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Pentru contractele cost-volum, contribuţia trimestrială se calculează pe baza unor procente fixe, care vor fi aplicate progresiv la valoarea consumului trimestrial, în funcţie de numărul de pacienţi trataţi efectiv.

Mecanismul se aplică, atât pentru situaţiile în care există un singur medicament pe o indicaţie terapeutică, cât şi pentru situaţiile în care există două sau mai multe medicamente substituibile pe aceeaşi indicaţie terapeutică.

Astfel se asigură predictibilitatea costurilor, atât pentru bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cât şi pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă. Pentru contractele cost-volum-rezultat, se stabileşte un cost efectiv pe pacient cu rezultat medical, fără TVA, ce se va suporta din buget, la acelaşi nivel pentru toate medicamentele substituibile pe aceeaşi indicaţie terapeutică, indiferent de preţul lor de comercializare.

Pentru pacienţi, nu va exista nicio contribuţie personală. Diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv pe pacient se va datora de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă, cu titlul de contribuţie trimestrială", a precizat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Lasă un comentariu