Proiect: ASISTENŢĂ MEDICALĂ ŞI PENTRU PERSOANELE FĂRĂ ACTE DE IDENTITATE

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, a fost depus un proiect de lege, care să permită copiilor şi altor categorii vulnerabile să beneficieze de asistenţă medicală gratuită chiar dacă nu au documente de identitate.

„La sfârşitul anului 2016, în România, existau peste 160.000 de persoane care nu deţineau acte de identitate, majoritatea dintre ele fiind copii, însă există şi cetăţeni care ajung la maturitate fără să fi avut vreodată vreun document care să le ateste identitatea, inclusiv certificat de naştere.

Pe lângă imposibilitatea de a beneficia de educaţie, sănătate sau servicii sociale, lipsa documentelor de identitate afectează, atât persoanele respective, cât şi întreaga comunitate în care trăiesc, prin risc crescut de sărăcie şi excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz şi violenţă sau trafic de persoane.

În acest moment, persoanele care nu au certificat de naştere şi implicit un Cod Numeric Personal (CNP) nu există, deci nu pot beneficia de drepturile conferite prin Constituţie şi celelalte legi în vigoare.

În ciuda prevederii legale prin care orice persoană poate accesa servicii medicale în regim de urgenţă, accesul la îngrijire medicală este limitat pentru cei ce nu deţin documente de identitate valabile sau un CNP şi care nu pot beneficia de astfel de îngrijiri.

Legislaţia în vigoare conferă tuturor copiilor dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar în realitate acest drept nu poate fi exercitat în absenţa documentelor de identitate şi a CNP-ului. Proiectul are şi efecte pe termen lung, nu rezolvă doar problema punctuală a accesului la asistenţă medicală. Iniţiativa ar permite autorităţilor să identifice persoanele fără acte de identitate sau fără CNP şi să demareze rapid procedura de înscriere a acestora în registrele de stare civilă, atunci când se prezintă în unităţile medicale pentru îngrijiri.

Procedura de cooperare instituţională între instituţiile competente (poliţie, asistenţă socială şi unităţi medicale) va fi stabilită prin protocol de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu mai târziu de 30 ianuarie 2019", se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege, iniţiat de Oana Bâzgan, deputat independent, şi de Roxana Mânzatu, deputat PSD.

Lasă un comentariu