LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 25 aprilie 2018, prof. MIRCEA DORIN ISTRATE a susţinut la Casa Iancului din Tg.-Mureş, expunerea cu tilul ,,Despre începuturile lumii, cunoaştere şi ficţiune". Ieşită din tiparele cu care ne-am obişnuit, expunerea şi-a propus să pună în discuţie mai multe teze, ipoteze, rezultate ale unor cercetări prestigioase şi de durată, care să ne lămurească într-o oarecare măsură asupra începuturilor vieţii universului şi mai apoi a vieţii pe Pământ.

A trebuit să facem un efort mental pentru a putea măcar să ne închipuim ce înseamnă infinit, univers, nimic, noţiuni de timp şi spaţiu, Marea Explozie, expansiunea Universului, ADN, ca să putem mai apoi înţelege începutul lumii, momentele importante în scurgerea timpului care au dus la transformările ce au creat condiţiile necesare apariţiei vieţii în Univers şi pe Pământ, tipuri de manifestare a vieţii, legile universal valabile descoperite până acum etc, toate mergând până la apariţia omului.

De aici înainte viaţa, evoluţia speciei umane, a societăţii omeneşti, în ansamblul ei, şi-a urmat cursul firesc, cu coborâşuri şi suişuri, cu accidente regretabile create chiar de om, cu limite de cunoaştere dar şi cu descoperiri de excepţie, cu societăţi ce au evoluat şi mai apoi sau autodistrus luându-se totul de la capăt de mai multe ori, cu asistenţă şi intervenţie din partea unor fiinţe extraterestre, cu mari secrete bine păstrate dar şi cu deconspirarea unora care ne-au năucit etc, etc, totul cu exemplificări confirmate, credibile.

Unele evenimente expuse sunt destul de greu acceptabile, pentru că trebuie învinsă o anume mentalitate, un anume crez de-o viaţă. Nu limitarea înţelegerii este piedica, cât mai ales acceptarea noului care ne bulversează conştiinţa, valorile noastre morale, credinţa, lumea pe care ne-am creat-o cu înţelegerea de care am avut parte până acum. Deschiderea la nou, informaţia, puterea de înţelegere, capacitatea de a visa, sunt elementele că ne pot face să înţelegem lumea în care trăim azi şi mai ales lumea în care vom trăi mâine. Dacă rămânem în urmă suntem pierduţi, vom fi tot mai neputincioşi, mai izolaţi, mai neadaptabili la ce vine peste noi cu repeziciune şi în avalanşă.

Completările făcute de participanţi au creat acea atmosferă interactivă specifică de-acum la Casa Iancului, care au întregit cuprinsul temei, făcând-o mai atractivă şi mai interesantă. A fost aşadar o activitate inedită, reuşită, în urma căreia am rămas totuşi cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Poeţii DORIAN MARCOCI şi SILVIU RAŢIU au citit din propriile creaţii, cele mai noi poezii, aplaudate de cei prezenţi.

În final, domnul IOAN BERŢA, preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din Tg.-Mureş, ne-a informat asupra activităţii la care a participat domnia sa, împreună cu o delegaţie din cadrul filialei noastre, care, împreună cu alte filiale din ţară au plantat la Mărăşeşti o parte din pădurea de stejari. Acolo, fiecare copac va simboliza viaţa dată vamă pe câmpul de luptă de un ostaş român întru apărarea fiinţei noastre naţionale în Primul Război Mondial, ceea ce a putut face, prin jertfa lui, posibilă Marea Unire din 1918.

Lasă un comentariu