Proiect: HĂRŢUITORII SEXUALI RISCĂ AMENZI DE PÂNĂ LA... 100.000 DE LEI!

Distribuie pe:

Un proiect de modificare a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, adoptat recent de Senat, prevede amenzi de până la 100.000 de lei pentru faptele de hărţuire în privat sau în public.

Propunerea vizează orice fel de hărţuire, dar mai ales cea sexuală şi cea psihologică, nu doar în mediul public, ci şi în cel privat.

„Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat. Astfel de fapte vor fi considerate contravenţii şi se vor sancţiona cu amenzi între 3.000 şi 100.000 de lei (dacă nu este vorba de o infracţiune)", prevede proiectul legislativ adoptat de Senat.

Dacă hărţuirea se petrece în public (de exemplu, pe stradă), poliţiştii vor avea dreptul să amendeze pe loc persoana care este surprinsă hărţuind pe cineva, fără să fie nevoie de deschiderea unui dosar penal pentru aceasta.

Deocamdată, legislaţia din România nu atinge subiectul hărţuirilor stradale (mai ales de ordin sexual) şi cu atât mai puţin nu se prevăd pedepse pe care poliţiştii să le poată aplica în astfel de cazuri. De fapt, hărţuirea cuiva (fie în public, fie în privat) nu e pedepsită decât în condiţiile Codului Penal (deci, când se dovedeşte că s-a comis o infracţiune, nu doar o contravenţie).

Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, mai este nevoie de adoptarea lui în Camera Deputaţilor (for decizional), de promulgare prin decret prezidenţial şi de publicarea lui în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu