LIPSA DE SOMN ȘI RISCUL ÎMBOLNĂVIRII DE ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Universitatea Flinders - Adelaide, citați de descopera.ro, susțin că lipsa de somn chiar și pentru o singură noapte joacă un rol independent față de riscul genetic privind apariția maladiei Alzheimer.

„În timpul zilei, activitatea mentală determină celulele creierului să elibereze proteinele beta-amiloide, care sunt, în esență, deșeuri secundare. Somnul curăță creierul uman de aceste toxine, iar creșterea nivelului lor este considerată un semn al bolii Alzheimer.

Este suficientă o singură noapte de insomnie sau cu somn de proastă calitate pentru ca beta-amiloidele să se acumuleze în creier și să formeze placa ce înconjoară celulele nervoase, asociată cu maladia Alzheimer.

În studiul nostru, proteinele beta-amiloide au fost descoperite la subiecții care au fost privați de somn, indiferent dacă aveau o variantă a unei gene asociate cu un risc mai mare de Alzheimer. Acest lucru indică faptul că o lipsă de somn ar putea juca un rol independent de riscul genetic.

Cercetarea a constat în testarea a 20 de subiecți sănătoși (10 femei și 10 bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 72 de ani), atât după o odihnă bună, cât și după o noapte lipsită de somn, folosind o tehnică numită tomografie cu emisie de pozitroni (PET), care este capabilă să măsoare acumularea de beta-amiloide în creier.

Astfel, am constatat că o noapte de somn de calitate proastă a fost suficientă pentru a provoca colectarea beta-amiloidelor în unele părți ale creierului, asociate cu boala Alzheimer, iar acest lucru s-a întâmplat la toți subiecții, indiferent de vârstă sau de sex. Rezultatele indică, implicit, cât de gravă este privarea cronică de somn", explică specialiștii australieni.

 

Lasă un comentariu