Calendar apicol - Mai 2018

Distribuie pe:

În acest an, sezonul de cules în apicultură este promițător pentru stuparii mureșeni. Înflorirea salcâmului s-a suprapus cu cea a rapiței. Având în vedere faptul că în toamna anului trecut, în județul Mureș au fost înființate cu rapiță de toamnă 5.000 de hectare, majoritatea apicultorilor profesioniști, cei care practică stupăritul pastoral, au amânat deplasarea la bazinele melifere cu salcâm din sudul țării. În săptămâna trecută s-a înregistrat un cules la floarea de rapiță de circa 1,5 kg/familie.

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au favorizat înflorirea salcâmului și, implicit, deplasările în pastoral. Apicultorii care practică stupăritul pe vatră, în județ, au în vedere lărgirea cuibului în raport cu dezvoltarea fiecărei familii de albine și introducerea fagurilor artificiali. Se va avea în vedere menținerea familiilor de albine în stare activă, pentru a se evita roitul; colectarea și condiționarea polenului; declanșarea activității de creștere a mătcilor și producea de roiuri timpurii; prevenirea intoxicării albinelor cu substanțe fitosanitare. Și, cea mai importantă lucrare, extragerea mierii din culesul de rapiță.

Având în vedere volumul mare de lucrări din această perioadă, luna mai reprezintă pentru apicultori o lună decisivă. În această perioadă, săptămânal, se schimbă o ramă cu puiet căpăcit de la familiile puternice, cu alta cu puiet tânăr, larve și ouă de la familiile mijlocii din stupină. Prin formarea timpurie a unor roiuri sau nuclee de creștere și împerechere a mătcilor se poate preveni roirea familiilor puternice, favorizându-le pentru culesul următor. Este recomandat, ca pe timpul culesului intens, timp de 10-12 zile, albinele să nu mai fie deranjate. Extracția mierii pentru apicultorii amatori, mai ales pentru începători, nu este deloc o operație ușoară. Ideal ar fi să se recolteze mierea în timpul după amiezii și noaptea, acordându-se o atenție deosebită evitării furtișagului. Atenție, evitați să recoltați mierea cu o umiditate mai mare de 18-20 la sută!

 

Lasă un comentariu