CONCURSUL NAȚIONAL DE CREAȚIE LITERARĂ ÎN LIMBA RROMANI „ȘTEFAN FULI"

Distribuie pe:

Constanța a fost gazda celei de-a VII-a ediții a Concursului Național de Creație în Limba Rromani „Ștefan Fuli", după ce edițiile anterioare au fost găzduite de Șuțești (Brăila), Târgu-Mureș, Craiova, Slatina, Carei, Buzău. Concursul a fost organizat de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Direcția pentru Cultură Mureș, președinte de onoare al Concursului fiind Nicolae Băciuț, iar președinte executiv prof. dr. Gheorghe Sarău.

Festivalul a fost inițiat în 2012, de un grup din care au făcut parte Nicolae Băciuț și profesorii Angela Olaru și Corina Ceamă, în ideea de a descoperi și promova talente în domeniul literaturii în limba rromani.

După cum se știe, Ștefan Fuli e poet de etnie rromă din județul Mureș (n. 23 august 195, la Mureșeni, decedat la 28 martie 1995, la Adămuș). În 1993, la Editura Tipomur din Târgu-Mureș, Nicolae Băciuț i-a tipărit primul volum de versuri, „Aproape departe", după ce acesta se manifestase în Cenaclul Literar „Elena din Ardeal" din Târnăveni.

După apariția cărții, publicația „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien" menționa că Ștefan Fuli e primul din etnia lui, cel puțin în ultimii 50 de ani, care poate prezenta un volum de poezie de sine stătător.

A fost un deschizător de drumuri, un reper de speranță în energiile creative ale unei etnii, în nevoia de integrare a acesteia și depășire a unor stereotipuri și prejudecăți.

Destinul său tragic este impresionant, dar dincolo de el se află o operă, completată postum, cu un volum „Calvarul rugului", Editura Nico, 2018, de același editor, Nicolae Băciuț, care a încurajat debutul lui Ștefan Fuli, în care, prin grija prietenilor poeți din Târnăveni, Răzvan Ducan și Zoltan Demeter, au fost adunate manuscrisele care s-au păstrat după dispariția poetului.

La ediția a II-a, prin grija administrației locale Adămuș, strada pe care a locuit poetul a primit numele de Ștefan Fuli, fiind așezată și o placă memorială pe casa în care a locuit poetul.

Mai mult, Ștefan Fuli a fost introdus și în manualele de predare în limba rromani.

Ediția de la Constanța a Concursului, deschisă la Biblioteca Județeană și încheiată cu festivitatea de premiere la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, a confirmat investiția de încredere în copiii de etnie rromă, iar din cei peste treizeci de concurenți, doisprezece au fost distinși cu premii și diplome.

Sarcina juriului nu a fost ușoară, iar nivelul concursului a fost apreciat ca fiind de bună calitate.

Participanții la Concurs au avut parte și de o întâlnire literară la care au participat Nicolae Băciuț, Gheorghe Sarău, Güner Akmola, Diana Dobrița Bâlea, Ștefan Negrișan.

Icbal Anefi, inspector de specialitate de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, s-a dovedit o gazdă primitoare pentru participanții la această competiție nu doar de creație, ci și de speranță.

 

Lasă un comentariu