CITITUL CĂRȚILOR, IZVOR DE LONGEVITATE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Yale, New Haven, California, citați descopera.ro, susțin că oamenii care citesc mai mult de 3 ore și jumătate pe săptămână își prelungesc viața cu aproape 2 ani.

„Studiul nostru s-a desfășurat pe durata a 12 ani și a inclus 3.635 de participanți, selectați din programul american Pensia și Sănătatea, care analizează modul în care populația Statelor Unite ale Americii îmbătrânește de-a lungul anilor.

Subiecții au fost intervievați cu privire la obiceiurile lor de lectură, iar în urma răspunsurilor primite au fost încadrați în trei categorii importante: cei care nu citeau deloc, cei care citeau 3,5 ore pe săptămână sau mai puțin și cei care citesc mai mult de 3,5 ore pe săptămână.

După ce am cules aceste rezultate, am observat timp de 12 ani evoluția participanților, concluziile subliniind că cei care citeau mai mult de 3,5 ore pe săptămână trăiau, în medie, cu 23 de luni mai mult decât cei care evitau cu totul compania cărților.

După ce am luat în calcul și variabile precum vârsta, sexul, rasa, educația, starea de sănătate, starea financiară, comorbiditățile, statutul marital și prezența sau absența tendințelor spre depresie, grupul literaților (cititorilor) beneficia de o reducere de 20% a mortalității față de subiecții care au afirmat că nu citesc deloc.

Este de luat în calcul și faptul că aceste avantaje dispăreau în cadrul persoanelor care recunoșteau că înlocuiau cărțile cu reviste sau ziare! Prin urmare, cei doi ani suplimentari de viață erau dăruiți doar subiecților care apreciau familiaritatea cu cărțile, pe care o dobândești numai după un timp petrecut împreună ele!

Aceste rezultate se încadrează armonios lângă cele confirmate deja de studii anterioare, și anume că lectura are asupra sănătății creierului are același efect pe care îl are jogging-ul asupra sistemului cardiovascular. În plus, cititul crește calitatea vieții, în primul rând printr-un creier mai sănătos, dar și printr-un bagaj mai bogat de cunoștințe necesar unei vieți armonioase.

Chiar dacă tendința de a prefera compania lipsită de riscuri a cărților, în fața unor modalități mult mai periculoase de petrecere a timpului liber, cert este că cititorii au privilegiul de a fenta cu mai mult aplomb moartea, iar pentru aceasta este suficient să citești orice îți place: romane de dragoste, thrillere psihologice sau literatură motivațională. Dar să fie cărți, nu ziare sau reviste", ne sfătuiesc oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu