La Târgu-Mureș, Festival Internațional de Jazz pentru studenți

Distribuie pe:

Casa de Cultură a Studenților Târgu-Mureș, în colaborare cu Asociația culturală ,,PARTITURA", organizează, în perioada 9-13 mai, Festivalul internațional de jazz pentru studenți: „International Youth Jazz Competition and Festival". Evenimentul, aflat la cea de-a zecea ediție, se va desfășura în incinta clubului Jazz&Blues Club din Tg.-Mureș.

Festivalul este special și unic în spațiul autohton, fiind un dublu eveniment artistic - concurs și festival - care își trăiește cu acest prilej jubileul unui rodnic deceniu de existență neîntreruptă, preciza ing. ec. Simion GERGELY, directorul Casei de Cultură a Studenților Târgu-Mureș.

La fiecare ediție s-au derulat concursuri de interpretare și workshopuri pentru studenții-muzicieni participanți, organizatorii dorind să-i motiveze la mai mult studiu și să determine dezvoltarea lor profesională.

Workshopurile au fost susținute, de fiecare dată, de profesori ai catedrelor de muzică din cadrul universităților de artă din țară și străinătate și de muzicieni consacrați de jazz. Ultima dată, spre exemplu, a fost condusă de celebrul muzicolog, realizator și prezentator de emisiuni de jazz, la radio și televiziune, pianist, aranjor și compozitor, Florian Lungu, din București. Faptul că la aceste workshopuri vin tot timpul persoane profesioniste din domeniul muzicii jazz, de la care se pot învăța trucurile și secretele profesiei, ne duce la concluzia că workshopurile îi ajută pe studenți în evoluția lor muzicală, susțineau reprezentanții Asociației culturale „PARTITURA". Aceștia au amintit și de concertele formațiilor profesioniste de jazz care au încântat melomanii.

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat și că printre premiile oferite câștigătorilor se află, de obicei, un workshop de vară - acordat de directorul programului Icon Arts, Sebastian Gheorghiu - al cărui țintă este dezvoltarea cunoștințelor muzicale și de interpretare a participanților și o apariție la festivalul de jazz de la Miercurea Ciuc.

Pentru câștigătorii concursului, festivalul poate să aducă recunoaștere profesională, dar și reputație, sau să determine casele de discuri să înregistreze piesele și să scoată albumele lor. Pe lângă succesul profesional, câștigătorii festivalului primesc și susținere materială. Premiile pentru primii clasați sunt în valoare de 1.500 euro, 1.000 euro și 500 euro.

Lasă un comentariu