ZOO TÂRGU-MUREȘ: UN OBIECTIV TURISTIC DE NERATAT!

Distribuie pe:

Peste 300.000 de târgumureșeni, dar și turiști veniți din toate colțurile țării au vizitat, anul trecut, Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, cea mai mare din România, și una dintre cele mai frumoase din Europa, „îmbogățită", an de an, cu noi și noi exemplare, din cele mai diverse specii.

Numai anul trecut - „contabilizează" directorul Grădinii, Horațiu Gorea -, au venit prin transfer trei cămile, un lup polar, capre alpine, doi caimani, un zimbru, trei alpaca, patru cerbi lopătari, patru ponei, patru lebede negre, trei struți, un vânturel roșu, o acvila de munte, un păun, fazani aurii etc. Alți „locatari" s-au născut chiar în „maternitățile" ad-hoc din incintă: cerb axis, coați, lemuri cu coadă inelată, cerb comun, cerb lopătar, capibara, auguti, barză, diverse specii de papagali și păsări ornamentale, păuni, fazani, porcușori de Guineea, maimuțe macaci japonezi, paviani etc..

Tot în cursul anului trecut - informează directorul stabilimentului - au fost organizate, pentru copiii și elevii din municipiu, peste 80 de activități educative, în rândul cărora s-au numărat: tabere zoo, Carnavalul animalelor, „Poteca Sănătății", „Ziua Ursului", „Ziua Pământului", „Ziua elefantului", „Ziua tigrului", „Crăciun la Zoo", activități specifice pentru persoane cu dizabilități, participarea la campania educațională „Let it grow", organizată de EAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor).

Pentru a menține Zoo Târgu-Mureș la standarde europene, administrația târgumureșeană depune eforturi susținute în vederea atragerii de sprijin financiar de la Guvern, Consiliul Județean Mureș, UE, persoane fizice și juridice, iubitori de animale.

Situată pe Platoul Cornești, la 488 de metri deasupra Mării Negre și la 197 de metri deasupra orașului, în pădurea de stejar și carpen numită „Pădurea Mare", Zoo Târgu-Mureș reprezintă o „casă ideală" pentru toate speciile pe care le adăpostește.

„Povestea" a început prin anii '60, cu un punct zoologic în suprafață de 600-700 metri pătrați, ajungând, în 1965, la 20 de hectare. La inaugurare, incinta adăpostea doar trei lupi, doi urși, doi mistreți, doi fazani și o căprioară. Numărul animalelor a crescut an de an, grădina s-a îmbogățit cu nenumărate pavilioane și țarcuri, fiind populată, în prezent, de peste 500 de animale din 80 de specii, atât din fauna locală cât și din cea exotică.

Una dintre primele construcții a fost Pavilionul leilor, care, un timp, a adăpostit aproape toate felinele din Grădină, preluat fiind apoi, exclusiv de lei și de leoaice. Tot printre primele „apartamente" se numără și Bârlogul urșilor, Bârlogul tigrilor și Grajdul pentru cai și alte ierbivore.

În anul 1983 a fost finalizat Pavilionul Tropical, cu trei compartimente: acvariile, terariile reptilelor și volierele papagalilor. Pavilionul este plasat într-o mini grădină botanică, oferind o atmosferă de pădure tropicală. Ulterior, au fost atașate voliere externe, locuite de păsări ornamentale viu colorate și foarte… ciripitoare.

În 1990 s-a deschis Pavilionul primatelor, singura clădire de acest gen și mărime din țară… Într-un hol spațios și luminos, acoperit cu sticlă, sunt amplasate boxele interioare, împrejmuite de plante tropicale, dintre care cel mai falnic este bananierul, extrem de apreciat de maimuțe, curioase, dar și mari consumatoare de banane. Din fericire, bananierul rodește neîncetat, hrana fiind, așadar, din belșug și… bio.

În anul 2004, s-a trecut la reabilitarea și modernizarea întregului complex, fiind înlocuite în totalitate rețelele de apă, gaz și electricitate, iar aleile au fost reasfaltate, și pe toată suprafața Grădinii a fost instalat iluminatul public.

În paralel, dată fiind… creșterea demografică, au fost construite țarcuri noi, iar cele vechi au fost îmbunătățite, astfel încât totul să corespundă standardelor europene ale grădinilor zoologice, directorul Gorea și echipa sa, nefăcând rabat de la exigență și seriozitate.

Un moment crucial în existența Zoo Târgu-Mureș a fost anul 2007, odată cu demararea proiectului „Reamenajarea și Modernizarea Grădinii Zoologice din Târgu-Mureș", în valoare de 4,5 milioane de euro, cuprinzând: mărirea suprafeței grădinii de la 20 ha la 40 ha; amenajarea unei semirezervații de 5 ha pentru urși și lupi; amenajarea unei semirezervații de 10 ha pentru ierbivore europene; construirea unui pavilion pentru feline; construirea unui pavilion pentru păsări de baltă, cu reamenajarea lacului; construirea unui pavilion african, pentru adăpostirea girafelor și elefanților, precum și amenajarea a câte un padoc de 1,5 ha pentru aceste animale.

…În speranța că v-am convins că Zoo Târgu-Mureș este un obiectiv … de neratat, mai adăugăm că, în urmă cu câteva luni, aici s-a născut un ursuleț brun, extrem de simpatic și de neastâmpărat, dar pe care ursoaica, din grijă… de mamă, l-a ținut departe de privirile oamenilor. Acum, însă, consideră că e suficient de mărișor pentru a-l lăsa să zburde în voie, spre încântarea copiilor, fără a-l scăpa, totuși, din ochi…

(surse - zootirgumures.ro, raport primar 2017)

Lasă un comentariu