„Mureșeni... pentru minte, inimă și literatură" (I)

Distribuie pe:

Într-un proiect cultural-documentar, dedicat Centenarului Marii Uniri, s-au antrenat instituții culturale mureșene, mereu pre-zente atunci când e vorba de susținerea și promovarea valorilor culturale - Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin, Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" - Sărmașu, Biblioteca Ibănești, Editura „Vatra Veche", dar și organizații nonprofit: Asociația „Nicolae Băciuț", Asociația Libris Cultural.

Acestea au organizat o succesiune de manifestări culturale la Brașov, București și Mănăstirea Cernica, în care au fost antrenați aproape cincizeci de mureșeni - conducători de instituții de cultură, scriitori, rapsozi populari, iubitori de cultură și credință - sub un generic provocator: „Mureșeni pentru minte, inimă și literatură.

Au fost trei zile de drumuri lungi cu evenimente culturale, cu vizite de documentare, în care entuziasmul a învins și oboseala și timpul. Într-un ritm susținut, mureșenii implicați în acest proiect au făcut peste tot o foarte bună impresie și s-au bucurat de admirație nu doar în acțiunile culturale, ci și în spațiile publice, având în vedere că cea mai mare parte a participaților s-au îmbrăcat în costume populare tradiționale, reprezentative pentru cele mai importante zone etnofolclorice mureșene.

Traseul cultural a fost cuprinzător, substanțial, de la lansări de carte la expoziții (de carte - în Proiectul „100 de cărți pentru Marea Unire", inițiat de Nicolae Băciuț, de fotografii: „Monumente istorice. Biserici de lemn din județul Mureș", autor Nicolae Băciuț, de pictură naivă, autor Elena Harja), la recitaluri de muzică și poezie, dialoguri pe teme literare.

Popasuri cultural-religioase au fost la Casa Memorială „Cezar Petrescu" din Bușteni, Mănăstirea din Sinaia, Mănăstirea Cernica, Palatul Patriarhiei, Catedrala Mântuirii Neamului, Muzeul Satului, Biblioteca Națională...

Au fost întâlniri admirabile cu oameni și locuri, prin care s-au scos în evidență valori mureșene, fiecare participant îmbogățindu-se sufletește cu experiențe de care nu ai parte toată ziua, luându-și hrană spirituală pentru drum lung.

A fost una dintre cele mai importante proiecte culturale mureșene derulate de-a lungul anilor.

Participanții și-au scris impresiile lor, iar jurnaliștii „de serviciu" au încercat măcar în parte să consemneze ceea ce s-a întâmplat, ca o mărturie peste ani.

Coordonatori ai acestor proiecte au fost Nicolae Băciuț, Sorina Bloj, Dinuca Burian, Nicoleta Man, lor alăturându-se pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan, Răzvan Ducan...

 

Lasă un comentariu