Dacă e Brașov, e Libris

Distribuie pe:

În prima zi de pelerinaj, popasul a fost în Brașov, la Librăria „Șt. O. Iosif". Gazdele primitoare, Ana și Augusta Oniță, au primit „pelerinii" și alți invitați în sala de conferințe a librăriei, unde, pe lângă colecția „100 de cărți pentru Marea Unire", au fost expuse cărți de autori mureșeni editate la Libris Editorial, și anume, din seria „Opere de Nicolae Steinhardt", cartea „Dialoguri cu Nicolae Steinhardt, autori Zaharia Sângiorzan și Nicolae Băciuț, cartea „Între lumi - dialog cu Nicolae Steinhardt", autor Nicolae Băciuț și „Epistolar Albastru-Roz", autor Gabriella Costescu.

Foarte emoționată, Ana Oniță, originară din județul Mureș, și-a exprimat bucuria întâlnirii cu scriitori și oameni de cultură din județul Mureș. Augusta Oniță a vorbit despre importanța și valoarea unei asemenea colecții despre care se știe că editura „Vatra veche", inițiată și condusă de Nicolae Băciuț, și-a propus, încă din anul 2017, acest proiect îndrăzneț, original, cu încărcătură simbolică: realizarea unei colecții de o sută de cărți semnate de autori mureșeni, pentru cei o sută de ani câți sunt marcați în 2018, de la Marea Unire.

Nicolae Băciuț a detaliat proiectul, intențiile domniei sale și selecția cărților, care, aparține tuturor genu-rilor și ilustrează toate generațiile literare: „Se intenționează reali-zarea a câte o sută de exemplare din fiecare titlu, urmând ca în toamna lui 2018 să se organizeze expoziții cu cele o sută de cărți în principalele localități mureșene, dar și în Capitala Marii Uniri, Alba Iulia. Vor avea loc întâlniri literare de prezentare a acestor cărți, întâlniri cu scriitorii mureșeni incluși în această colecție. Sperăm că va exista interes și aceste cărți se vor regăsi în toate bibliotecile publice din județul Mureș. E aportul cel mai important al scriitorilor mureșeni din proiect la tot ceea ce se va realiza în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri."

A invitat, apoi, autorii prezenți la Brașov să vorbească despre cărțile publicate. Au recitat: Sorina Bloj, Gabriella Costescu, Viorica Șutu, Răzvan Ducan, Nicolae Băciuț, iar Dinuca Burian și Marcela Bulzan au vorbit despre monografiile ale căror autoare sunt. Elena Harja, în afară de recitare, a expus și colecția personală de pictură naivă, iar Nicolae Băciuț a recitat „Mistrețul cu colți de argint", de Ștefan Augustin Doinaș, apoi preotul Gheorghe Șincan a binecuvântat și a rostit rugăciunea de final.

În sală au fost prezenți rapsozi de muzică populară, apropiați sau scriitori brașoveni, printre care și doamna Viorica Negoiaș, care este prezentă frecvent la evenimentele susținute de autori mureșeni, la Brașov.

Lasă un comentariu