UN CIP IMPLANTAT ÎN CREIER, CAPABIL SĂ MEMOREZE AMINTIRILE ÎN LOCUL NOSTRU

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină „Wake Forest" din Carolina de Nord, citați de descopera.ro, susțin că, dacă un cip de calculator ar fi implantat în creier, acesta ar monitoriza fiecare amintire în locul nostru.

„În studiul nostru pilot, finanțat de militari, am testat cu succes ceea ce noi numim memoria protetică - un implant neural care învăță să recunoască activitatea creierului, atunci când își reamintește corect informațiile noi și, apoi, răspunde la această activitate cu ajutorul semnalelor electrice.

Într-un mic test, realizat pe 15 pacienți tratați de epilepsie, acest sistem protetic de memorie s-a dovedit că i-a ajutat să își îmbunătățească memoria pe termen scurt cu o medie de 35%, acest grad de îmbunătățire a memoriei pe termen scurt fiind... imens.

Pacienții au participat la o procedură de cartografiere a creierului, pentru a trata crizele convulsive, și acestora le-au fost implantați chirurgical electrozi în diferite părți ale creierului, inclusiv hipocampus (partea creierului implicată în formarea de noi amintiri). Ulterior, aceștia au fost supuși la anumite provocări (jocuri).

Jocul a fost o provocare de bază în memorie, care a implicat identificarea câtorva imagini ce au fost afișate anterior pe un ecran. Întârzierea dintre a vedea o imagine și a fi nevoit să și-o reamintească a variat, de-a lungul studiilor, de la o durată inițială de aproximativ două minute, la 75 de minute, în final. Pe măsură ce pacienții au rezolvat sarcinile, am monitorizat activitatea creierului prin implanturile electrodului. Deoarece pacienții au răspuns mai multor întrebări în mod corect, am compilat o imagine tot mai clară a ceea ce arată activitatea mentală a fiecărui pacient.

În timpul studiilor ulterioare, am folosit aceste coduri de memorie personalizate pentru a ajuta la stimularea părților specifice ale creierului fiecărui pacient. Când pacienții au primit această stimulare mentală, modalitatea lor de rezolvare a sarcinilor s-a îmbunătățit.

Răspunsurile corecte ale pacienților au crescut cu o medie de 37% (în timpul procesului de 2 minute) și cu o medie de 35 % (în studiul de 75 de minute), atunci când creierul lor a fost stimulat.

Având în vedere faptul că fiecare pacient a avut deja implanturi de electrozi existente pentru a trata o anumită afecțiune, fără legătură cu actuala cercetare, următorul pas este de a încerca să reproducem aceste rezultate într-un eșantion de persoane care nu au epilepsie sau implanturi neurale preexistente", afirmă oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu