LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

În ciclul “Mari personalități ale culturii române”, recent a fost omagiat, la sediul Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” - filiala Mureș, unul dintre cei mai mari oameni din cultura română, enciclopedistul, scriitorul, filologul, lingvistul, publicistul, istoricul BOGDAN PETRICEICU HAȘDEU (ns. la Hotin 26.02.1838 - decedat la Câmpina 25.08.1907)

Conferința, foarte bine structurată și documentată, a fost susținută de domnul jrs. NARCIS SOCACIU, domnia sa punctând-o cu multe date de interes pentru cei care știu încă foarte puțin despre cel care, în epocă, a fost considerat a fi fost cel mai cult român al vremii sale. Menționăm doar câteva date pentru cei care au uitat despre una dintre cele mai mari personalități ale culturii române:

Hașdeu a absolvit Universitatea Militară din Harcov, după care se încadrează ca ofițer în armata rusă, dar, după anexarea Bucovinei, fuge în Moldova. Ajunge la Iași, în 1858, unde se încadrează ca profesor de liceu și bibliotecar la Universitate, iar mai apoi, între 1876-1900, este numit Director al Arhivelor Statului din București. În această perioadă extrem de fecundă pentru scris, Hașdeu a publicat foarte multe copii după materiale din arhivele străine care făceau referire la români, ele constituind începutul unei vaste opere de cercetare a trecutului nostru.

În anul 1877 devine membru al Academiei Române și este premiat pentru revistele de arhivistică pe care le conduce. A scris câteva remarcabile opere literare: “Ioan Vodă cel Cumplit”, “Răzvan și Vidra”, “Istoria critică a Românilor”, “Arhiva Istorică a Romaniei”. Ca istoric a scris sute de articole de mare importanță pentru înțelegerea istoriei noastre, iar în domeniul filologiei a fost un deschizător de drumuri în multe direcții. A murit în anul 1907, fiind înmormântat la Câmpina. Fiica sa, IULIA HAȘDEU, a fost o tânără supradotată intelectual, foarte îndrăgită de francezi, mare poetă, prozatoare, pictoriță, decedată la doar 18 ani.

Domnul jrs. IOAN BERȚA a completat cu câteva date de interes despre activitatea politică a lui Hașdeu, iar ec. SILVIU RAȚIU a susținut “Clipa de poezie” a manifestării.

Lasă un comentariu