În România, DIFERENȚELE SALARIALE ÎNTRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI, SUB MEDIA EUROPEANĂ

Distribuie pe:

Dintr-o analiză realizată de compania Smartree bazată pe datele oficiale publicate de Eurostat, reiese că, în România, se înregistrează un decalaj de 5% la salariile medii între bărbați și femei, acesta fiind mult sub pragul înregistrat la nivel european (16,3%).

„Dacă la nivelul Uniunii Europene decalajul salarial mediu între femei și bărbați este de 16,3%, în România acest procent se situează la doar 5%.

Constatăm că din ce în ce mai mulți angajatori din România sunt obiectivi în ceea ce privește diferențele salariale, mizând pe profesionalism și respectarea unor principii etice.

Tendința este susținută în acest context și de noua generație de angajați, care își negociază contractul de muncă după alte principii decât predecesorii lor. Așadar, diferențele salariale tind să fie mai mici sau aproape inexistente în cazul tinerilor de până în 35 de ani, precum și al celor nou-intrați în câmpul muncii.

La nivelul Uniunii Europene, s-a observat un decalaj redus al ratelor ocupării forței de muncă dintre bărbați și femei, ceea ce înseamnă că a crescut numărul locurilor de muncă ocupate de femei.

Cu toate că în ultima vreme femeile sunt mult mai vizibile pe plan profesional, de la mediul antreprenorial, până la top managementul marilor corporații, bărbații sunt în continuare mai des promovați decât femeile și, prin urmare, mai bine remunerați.

La nivelul statelor din Uniunea Europeană, mai puțin de 6% dintre directorii generali executivi sunt femei. Unul dintre domeniile în care femeile sunt cel mai puțin implicate în funcții de conducere, procentajul fiind considerabil în favoarea bărbaților, este mediul politic.

La nivel local, vârsta se află pe primele locuri în topul criteriilor de eliminare în procesul de recrutare, procentul angajaților români de peste 55 de ani menținându-se la 40%, mult mai mic decât media UE, de 55%. Acest fapt demonstrează, în continuare, o reticență din partea companiilor de a angaja persoane de vârsta a doua.

Există încă angajatori subiectivi, care includ în procesele de recrutare elemente discriminatorii, cum ar fi vârsta, anumite grade de handicap, etnia și, eventual, în anumite părți ale țării, naționalitatea. Astfel, unele companii resping din start candidații trecuți de o anumită vârstă, fără a le acorda șansa de a stabili cel puțin un interviu. Pe de altă parte, anumite elemente, precum orientarea sexuală sau rasa, nu sunt încă ținta discriminării pe piața muncii din România", se arată în analiza Smartree, citată de hotnews.ro. 

Lasă un comentariu