Începând din această vară, scăldatul în Lacul Sfânta Ana este interzis!

Distribuie pe:

Turiștii care vizitează stațiunea Tușnad vor trebui să se mulțumească doar cu plimbări în jurul celebrului lac Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, format în urma celei mai recente erupții vulcanice din Europa de Est, în urmă cu 42.000 de ani, potrivit experților. Lacul are suprafața de 20 de hectare și adâncimea maximă de 7 metri.

Luna trecută, au fost instalate panouri prin care cetățenii sunt informați că scăldatul în lac nu mai este permis, începând din acest sezon estival. Interdicția este stipulată în Planul de Management al Rezervației Naturale Lacul Sfânta Ana - Tinovul Mohoș, publicat în Monitorul Oficial încă din decembrie anul trecut.

Administratorii rezervației explică această restricție prin nevoia de a proteja calitatea apei și a preveni poluarea acesteia din cauza cremelor și loțiunilor de protecție solară utilizate de turiști, fapt ce determină apariția, în luna august, a unei pelicule de loțiune deasupra apei.

Interdicția nu se aplică în cazul concursurilor organizate de triatlon, duatlon sau cele care au ca probă și natația.

Administratorii speră că turiștii vor înțelege că decizia luată este una înțeleaptă, menită a nu periclita o întreagă arie naturală protejată, mai ales că în zonă există ștranduri, bazine, SPA-uri, unde se poate practica înotul.

Lacul Sfânta Ana, situate la aproximativ 950 de metri altitudine, nu este alimentat de izvoare, apa provenind exclusiv din ploi și din topirea zăpezii, fiind, de aceea, foarte curată, aproape distilată, au mai constatat specialiștii.  

Lasă un comentariu