No comment - Domnul Iohannis față cu adjectivul…

Distribuie pe:

Suntem în-gri-jo-rați! Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) „i-a ars" președintelui Klaus Iohannis o amendă contravențională de 2.000 de lei, ceea ce - să recunoaștem cinstit - nu-i de ici, de colo, pentru un amărât de salariu de bugetar…

Nimeni nefiind mai presus de lege (după cum se vede chiar cu ochiul liber), Consiliul cu pricina a decis că termenul „penali", folosit (de nenumărate ori) de șeful statului, depășește limita libertății de exprimare, fiind unul „peiorativ" și aducând atingere demnității umane. Părerile membrilor Consiliului au fost împărțite în mod democratic, în sensul că patru dintre ei au considerat că președintele Klaus Iohannis nu a discriminat, iar ceilalți cinci au considerat că a discriminat. De aceea l-au și amendat.

Fraza buclucașă care l-a băgat pe dl Iohannis în categoria „contravenienți" este următoarea: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA și conducerea acestei direcții (…)."

Întrebat de niște ziariști (răi și cârcotași, bineînțeles) ce înțelege dânsul prin „niște penali", dl președinte s-a încruntat și le-a tăiat-o scurt, ca la ora de fizică: „Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori. Nu revin." Avea și dânsul dreptatea lui. Ne aducem aminte cum în urmă cu un secol și ceva, pe vremea studiilor liceale, atâta l-am stresat pe profu' de specialitate, cu pendulul (sau pendula?) lui Maxwell și cu determinarea momentului de inerție a acestui pendul (sau a inerției lui Maxwell însuși, nu ne mai aducem aminte, că n-am înțeles nimic, oricum) încât acela, săracul, a ajuns pe culmile disperării: „Asta cu pendulul am explicat-o de suficiente ori. Nu revin. Treceți la loc. Nota 4".

…Bine, bine, dar una e „penalul" și alta e „pendulul". În sensul că „pendul" e substantiv - un pendul, două penduluri, o pendulă, două pendule. Dar - nu că ne dăm cine știe ce mari filologi - „penal", oricât ai suci-o, oricât ai învârti-o, a fost, este și va fi (probabil) adjectiv. Adică, el stă pe lângă substantiv și îl determină, în niciun caz nu se bălăngănește de unul singur, ca șmecheria aia a lui Maxwell. Am răscolit tot internetul, plus vreo două, trei dicționare, și realitatea nudă pare că ne dă dreptate. Am găsit: dosar penal, cauză penală, sancțiune penală, cod penal, lege penală, clauză penală, drept penal - numai și numai adjective…

…Hopa! Ia stai un pic: există, culmea, și substantivul „penal", care înseamnă „penar". Adică, unii, mai puțin… să zicem „riguroși" într-ale exprimării (ceea ce nu e cazul dlui Iohannis), zic: „Mi-am pus creoanele în penal", ca să nu mai vorbim de unii înalți demnitari care taie „pamblici", îi doare „genunchele", înfierează „branconajul" sau povestesc cum „vapoarele se scufundaseu"…

…Ei, dar ce să vezi? Pe la coada dicționarului, am mai dat de substantivul „penal" care, în limbaj argotic, înseamnă „infractor". Or, ce este argoul? Potrivit doctorilor în filologie (se poate verifica pe wikipedia), acesta este „un mod de exprimare nonliterar, specific anumitor grupuri sociale certate cu legea și cu codul manierelor elegante".

Sigur că despre dl Iohannis se poate cârti în fel și chip: ba că e prea sobru („înțepat" - cum s-ar spune în argou), ba că are cravata prea albastră, ba că se dă cu bicicleta prin buricul târgului, fără să poarte cască pe cap, dar, în orice caz, nu se poate spune că e certat cu legea și cu codul bunelor maniere, să ne-nțelegem! Deci chestia cu argoul pică. Și cea cu „penarul".

Revenind la amenda contravențională: Administrația Prezidențială a anunțat că „Președintele României consideră că este o decizie politică și va contesta la instanța competentă decizia CNCD". Ceea ce este foarte bine. Și foarte constituțional. Și politically correct.

…Numai că procesul va fi unul greu, dar greu de tot. Politică sau nepolitică, decizia le va da multă bătaie de cap judecătorilor, fiindcă „penal", cum a fost, așa rămâne, adică adjectiv. Așa că, eventual, dlui Iohannis i s-ar mai putea scădea un pic din cuantumul amenzii și cam atât.

Ce-i drept, ar mai fi o posibilitate: în fond, dacă, mai nou, pentru unii magistrați (unii, am zis), „a paradi la cetățeni" înseamnă „a face anchetă penală", ce mare brânză dacă „penalii" vor fi scoși din vocabularul argotic și trecuți, prin hotărâre judecătorească, în categoria „limbaj elevat"?!

În fond, limba este un organism viu, în continuă transformare, pe măsură ce societatea, cultura și tehnica avansează înainte.

Lasă un comentariu