Crucea, religia și... bucuria

Distribuie pe:

„Dumnezeu nu ne poruncește și nu dorește să fim triști în inima noastră; mai degrabă, dorește ca, din iubire pentru El, să avem mereu bucurie în suflet. Dorește mai degrabă să se veselească din iubire față de El, întru râsul sufletului. Ascultarea față de Dumnezeu este mormânt al voinței și înviere a smereniei. Socotesc mai fericiți pe aceia care sunt căzuți în păcate și își plâng, regretă păcatele, decât pe cei ce n-au căzut în păcate și nu-și regretă păcatele lor. Căci, căzând s-au sculat, dar cu o sculare fără primejdii. Smerită cugetare este și aceea că un om fiind ocărât (certat) de altul, nu-și micșorează dragostea față de acesta".

Ioan Scărarul (579-649), intrat în mănăstirea din Muntele Sinai la vârsta de 16 ani. Până la acea vârstă dobândise o pregătire solidă în toate științele acelei vremi, fapt care ar indica proveniența sa dintr-o familie înstărită. Aleasa sa pregătire în științele vremii i-a adus numele de Ioan Scolasticul, iar viețuirea în Muntele Sinai, numele de Ioan Sinaitul. Acum însă este cunoscut sub numele de Ioan Scărarul, datorită cărții „Scara dumnezeiescului urcuș", pe care a scris-o la sfârșitul vieții sale. După moartea povățuitorului său, Cuviosul Martirie, Sfântul Ioan s-a retras într-un loc izolat numit Tola, unde a viețuit timp de 40 de ani. Spre sfârșitul vieții, este rugat de părinții monahi de la Mănăstirea Sinai să le fie egumen, ceea ce și acceptă; în acest timp scrie și renumita operă „Scara", care este alcătuită din 30 de „trepte" (capitole) și se află în volumul IX din Filocalia românească. Pomenirea sa se face la 30 martie.

***

„Cred cu tărie în Dumnezeu... Găsesc că religia este ceva foarte personal..."

Sela Ward (1956-), actriță americană și producător, cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale la televizor, pentru care a primit Premiul Emmy Award. Mai târziu a primit Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță. A studiat la Universitatea din Alabama.

***

„Crucea este puntea sau scara pe care sufletele oamenilor urcă spre Dumnezeu".

Ulf Holmberg (1959 -), profesor de inginerie automată de control la Școala de Tehnologia Informației, Universitatea Halmstad (2001). El a devenit interest într-un stadiu incipient al reglementărilor adaptive pentru a fi utilizate în procese cu dinamică variabilă amplitudine mare. De asemenea, a dezvoltat regulatori adaptivi pentru a fi utilizați în procesele bio-tehnologice în care microorganismele sunt reglementate astfel încât să se comporte cu un scop specific, de exemplu purificarea apei menajere sau producerea de drojdii.

***

P.S „Fiul risipitor dorea să-și sature pântecele din roșcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea. Dar, venindu-și în sine, a zis: Câți argați ai tatălui meu sunt îndestulați de pâine, iar eu aici pier de foame! Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată am greșit la cer și înaintea ta; Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argații tăi" (Luca 15; 16-19).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu