TINERII, TOT MAI AFECTAȚI DE DEMENȚA DIGITALĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii sud-coreeni de la Universitatea din Seul, citați de descopera.ro, atrag atenția asupra unui fenomen tot mai îngrijorător întâlnit în rândul persoanelor tinere, și anume creșterea numărului de cazuri de așa-zisă demență digitală (scăderea semnificativă a capacităților cognitive ca urmare a utilizării excesive a tehnologiei).

„Mai ales în ultimii ani, medicii au observat că adolescenții au ajuns să se bazeze atât de mult pe tehnologie, încât nu mai pot ține minte detalii banale asociate cu viața de zi cu zi, cum ar fi propriile numere de telefon.

Cei care se bazează aproape exclusiv pe tehnologie suferă o deteriorare a funcțiilor cognitive asemănătoare cu cea observată la pacienții care au suferit traumatisme craniene sau afecțiuni psihiatrice.

Utilizarea excesivă a telefoanelor inteligente sau a dispozitivelor pentru jocuri video împiedică dezvoltarea echilibrată a creierului, tinzând să se dezvolte mai mult emisfera stângă, cea dreaptă rămânând insuficient folosită.

Emisfera dreaptă este asociată cu concentrarea, iar dezvoltarea ei insuficientă afectează negativ atenția și memoria, fenomen care, în aproximativ 15% dintre cazuri, poate duce la apariția precoce a demenței.

Cei care utilizează excesiv tehnologia digitală suferă și de o întârziere în dezvoltarea emoțională, copiii fiind mai afectați decât adulții, deoarece creierele lor sunt încă în creștere.

Numărul persoanelor între 10 și 19 ani, care utilizează smartphone-ul mai mult de 7 ore pe zi, crește cu repeziciune, ajungând la peste 18% - o creștere cu 7 procente față de anul trecut.

De altfel, rezultatele noastre confirmă concluziile unui studiu realizat de oamenii de știință americani de la Universitatea UCLA, care arăta că 14% dintre bărbații și femeile cu vârste de 18 - 39 de ani se plâng că au o memorie slabă.

Autorii studiului american consideră drept cauză a acestui fenomen stilul de viață modern. Timpul îndelungat petrecut în fața unui computer sau scriind SMS-uri îi împiedică pe oameni să se concentreze și să memoreze informația. Alți factori care afectează concentrarea și scad eficiența reținerii informațiilor sunt stresul și stilul de viață haotic pe care le implică folosirea excesivă a tehnologiei", explică specialiștii sud-coreeni

Lasă un comentariu