Programul „Euro 200" continua - Ajutor financiar pentru achiziționarea de calculatoare

Distribuie pe:

Elevii și studenții vor beneficia, și în acest an, de ajutor financiar pentru achiziționarea de calculatoare. În 2018, bugetul alocat de Ministerul Educației Naționale pentru derularea Programului „Euro 200" este de 12.328.000 lei, numărul estimat de beneficiari (elevi și studenți) fiind, la nivel național, de 13.514. Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăși valoarea computerului achiziționat. Sprijinul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă suport este: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM și 250 GB hard-disk și software de bază licențiat, incluzând un sistem de operare și un program antivirus.

În acest sens, Executivul a aprobat, printr-o Hotărâre care modifică normele metodologice de aplicare a Legii nr. 269/2004, indexarea plafonului de venit brut lunar pe membru de familie de la 150 de lei la 250 de lei, în corelație cu indicele total de creștere a prețurilor de consum în anul 2018.

Plafonul de venit în conform căruia se acordă acest ajutor financiar nu a mai fost actualizat din anul 2004. Astfel se preconizează că va crește numărul potențialilor beneficiari, asigurându-se accesul la informația digitalizată și premisele pentru dezvoltarea competențelor TIC în rândul acestora.

Noul model al bonului valoric de care vor beneficia elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar pe membru de familie de 250 de lei a fost aprobat de Guvernul. Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro și este destinat achiziției de calculatoare. Culoarea bonului valoric ce va fi acordat în acest an va fi violet. Din motive de securitate, în fiecare an, culoarea fundalului și seria bonului valoric sunt modificate prin decizie a Guvernului, informează Ministerul Educației Naționale.

Lasă un comentariu