LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI - filiala Mureș, la 3 ani de la înființare

Distribuie pe:

În urmă cu 3 ani, la data de 8.05.2015, un grup de 14 poeți și scriitori români de pe raza județului Mureș, încurajați fiind de domnul LAZĂR LĂDARIU, MARIANA CRISTESCU, NICOLAE BĂCIUȚ și DIMITRIE POPTĂMAȘ, s-au constituit în filiala Mureș a LS.R. Timpul a trecut repede și potrivit proverbului românesc că ,,unirea face puterea", rezultatele nu au întârziat să apară.

Așa se face că, astăzi, la trei ani de la constituire, filiala noastră numără 52 de poeți și prozatori din județul Mureș, la care ni s-au alăturat confrați din județele Sibiu, Harghita, Covasna, întrucât acolo nu există filiale ale L.S.R, cât și din Italia, Spania, Portugalia.

În acești trei ani, prin activitățile desfășurate, prin calitatea și importanța lor, am fost desemnați a fi cea mai activă filială a L.S.R. din țară, având la activ numeroase acțiuni și activități care ne-au făcut cunoscuți în rândul colegilor din branșă.

Precizăm că, încă de la început, ne-am orientat activitatea înspre descoperirea și promovarea tinerelor talente, copii și elevi în principal, organizarea de activități specifice în centrele noastre din Târnăveni, Reghin, Sărmașu, Toplița, Mediaș, participarea activă alături de alte ligi, fundații, asociații românești din zonă la manifestări cultural artistice.

Așa se face că filiala noastră organizează în fiecare an două concursuri Naționale de Poezie și Creație Artistică, ,,Flori de primăvară" și ,,Scrisori pentru Moș Crăciun", coordonate în totalitate de poeta MIHAELA RAȘCU, la fiecare din ele având, de fiecare dată, peste 300 de participanți; întocmirea după fiecare concurs, pentru promovare, a unei antologii în care sunt cuprinși toți participanții, sprijinirea și promovarea unor tinere talente din rândul elevilor care participă lunar la cercurile organizate de Biblioteca Județeană Mureș, centrele de copii din Târnăveni, Sighișoara și Mediaș, unde, sub coordonarea colegilor noștri MIHAELA RAȘCU, LILIANA MOLDOVAN, MARCOCI DORIAN, MIRCEA DORIN ISTRATE, VIORICA ȘUTU, ANY VANDA, VIORICA FEIERDAN, CLAUDIA VODĂ, micii poeți, scriitori, artiști plastici, sunt îndrumați pe drumul atât de anevoios dar plin de satisfacții al creației. Prima mare satisfacție avută a fost acordarea premiului L.S.R. pe anul 2017, pentru ,,DEBUT", talentatei noastre eleve de doar 12 ani, ANTONIA RAȘCU, și a premiului pentru ,,Roman", prozatorului TRAIAN DUȘA, iar MIRCEA DORIN ISTRATE, ILIE BUCUR, MIHAELA RAȘCU, au primit înalta distincție a L.S.R ,,Virtutea Literară".

În cei 3 ani colegii noștri și-au lansat 57 de cărți, 5 pentru copii, au participat cu referate, comunicări, creații literare în 16 reviste de literatură; au fost nominalizați în 11 antologii; au primit peste 67 de premii la diverse concursuri din țară și străinătate; au participat la aproape toate manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza celor 4 județe unde își desfășoară activitatea.

Remarcăm creația plină de har a talentaților poeți: EMILIA AMARIEI, ANA RAȘCU MIHAELA, MUNTEANU ANA DRĂGHICI, VIORICA ȘUTU, VIORICA FEIERDAN, CLAUDIA VODĂ, ANY VANDA, LILIANA MOLDOVAN, ANCA DANIELA MOLDOVAN, MARIA DORINA PAȘCA, MARIA COZMESCU, CIUPINĂ EMILIA, FELICIA ALBU, MARIA MĂRGINEAN, DORIAN MARCOCI, VALER POPEAN, IOAN TORPAN, IOAN BACIU, IOAN BÂNDILĂ, MUGUREL PUȘCAȘ, GHEORGHE MUNTEANU, IOAN MUNTEANU, MATEI ROBERT, ALBU IOSIF, VALERIU MAN, VOICA DANIEL, VALERIU MANUEL, COSTEL NEACȘU, MIRCEA DORIN ISTRATE, precum și a prozatorilor noștri de forță: ILIE ȘANDRU, GHEORGHE ȘINCAN, ILIE BUCUR, GHEORGHE BĂNESCU, PETRU LECHINȚAN, ILIE FRANDĂȘ, NICOLAE SUCIU, BOCODI MONICA, VIRGINIA BABEȚ, MARIA BOGDAN, GINA MOLDOVAN și mulți alții.

Menționăm că, pentru anul centenar al ,,MARII UNIRI", filiala noastră a pregătit o mare expoziție și un album aferent, cu titlul ,,Transilvania, leagăn și scut al Daciei străbune", avându-l ca autor pe distinsul nostru prozator GHEORGHE BĂNESCU MUSCELEANU, expoziție care va fi itinerantă în acest an în cca. 20 de localități din țară, iar în cursul acestei luni vom edita prima revistă a filialei, ,,Orizonturi Mureșene". Ne mai propunem ca până în luna august să înființăm și un cenaclu, care prin activitățile sale să-i adune alături de noi pe cât mai mulți iubitori de literatură.

Îi felicit pe toți membrii filialei noastre, mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit, pentru ca împreună să ținem mereu trează conștiința de neam și dragostea de țară, în această atât de răbdătoare și jertfelnică parte de Românie.

Lasă un comentariu