Logică: LUÂND ȘPAGĂ, MEDICII SUPRAINVESTIGHEAZĂ PACIENȚII, MĂRIND COSTURILE NEJUSTIFICAT

Distribuie pe:

Fiind invitata lui Val Vâlcu la „Interviurile DC News", Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că majorarea salariilor în sănătate poate duce la economii în bugetele spitalelor și la o folosire mult mai judicioasă a fondurilor, prin eliminarea suprainvestigării nejustificare a pacienților.

„Prin majorarea salariilor medicilor, se întrerupe un lanț al slăbiciunilor: medicii aveau salarii reduse, iar pacienții considerau că e bine să le dea atenții în plic. La rândul lor, medicii se simțeau obligați să suprainvestigheze pacienții care le ofereau atențiile respective, pentru a-i răsplăti, ceea ce ducea, în final, la cheltuieli nejustificate din fondurile spitalelor.

E vorba și de demnitatea medicului. Am discutat cu mulți medici care nu erau încântați de ideea plicului.

Pentru că, până la urmă, cel care-ți oferă are senzația că te-a cumpărat. E o mentalitate. E foarte clar că aceasta se întâmplă. Și toți spuneau că un salariu corespunzător i-ar face să se îndepărteze (de plic).

Pe de altă parte, această condiționalitate (că, bun, nu cerea medicul, dar până la urmă pacientul se simțea cumva obligat să dea) îl obliga, de exemplu, pe medic să-l suprainvestigheze. Suprainvestigația înseamnă bani cheltuiți de către un spital pe un lucru care nu era necesar în momentul respectiv.

Și atunci, uite că, majorând salariile, eliminând această variantă a plicului, poate mai reechilibrăm un pic și cheltuielile acestea de reactivi, cheltuieli de laborator și așa mai departe. Pentru că, repet, suprainvestigarea în acest moment este o problemă", a declarat Sorina Pintea, citată de DC News.

Lasă un comentariu