Sărbătoarea rabarbărului - Saschiz 2018

Distribuie pe:

Ajunsă la a VI-a ediție, Sărbătoarea rabarbărului de la Saschiz adună în fiecare an, pe lângă localnici, zeci de turiști, curioși să guste din bunătățile gătite din belșug de membrele „Vecinătății femeilor din Saschiz", o asociație de sine stătătoare, închegată și bine coordonată, susținută de autoritățile publice locale, în frunte cu Ovidiu Șoaită, prezent, ca de fiecare dată, la manifestare.

Curtea Bisericii evanghelice a fost ticsită de oameni veniți din toate colțurile țării, dar și de tarabe, unde socăcițele saschizene și-au etalat măiestria în gătitul prăjiturilor, fel de fel de cocături, care de care mai apetisante și mai gustoase, al căror ingredient principal a fost rabarbărul, cu acel inconfundabil gust dulceag acrișor, component de bază și al multor sucuri energizante, deosebit de la superlativ de cei prezenți.

Au fost organizate degustări de prăjituri și alte preparate din rabarbăr, cu prezentarea unor gemuri, sucuri, siropuri, clătite cu rabarbăr, dar și un concurs, în cadrul cărui pofticioșii au putut să înfulece după pofta inimii, dar într-un timp limitat. Cei mici, pe lângă jocuri distractive, au avut parte de un atelier de gătit prăjituri cu rabarbăr. Nu a lipsit marșul triumfal, pe muzică de fanfară, al purtătoarelor de bunătăți. Tot în curtea bisericii fortificate, copiii au luat parte la o lecție deschisă pe teme de educație culinară, organizată de Slow Food Turda. De asemenea, a fost pusă la încercare mândria cultivatorilor de a obține cel mai mare rabarbăr.

Un concert de orgă, susținut în impunătoarea biserică, precum și un concert de chitară clasică au asigurat latura cultural-artistică a evenimentului.

În cadrul sărbătorii rabarbărului, produsele au fost puse la dispoziție gratis, însă oricine a putut să susțină prin donații - „care cât i-a dat mâna" - activitățile multiple a „Vecinătății Femeilor din Saschiz", donațiile fiind destinate organizării unui „Târg de Sănătate", în cadrul căruia locuitorii comunei Saschiz își pot face analizele medicale gratuite, ceea ce nu este puțin în zilele noastre. „Vecinătatea femeilor din Saschiz" este membră a Grupului de Acțiune Locală „Dealurile Târnavelor" (GAL), care, la rându-i, are o multitudine de proiecte finanțate pe diferite măsuri, cum ar fi: întrajutorarea micilor fermieri, înființarea și funcționarea de structuri asociative, crearea și funcționarea lanțurilor scurte alimentare, investiții în infrastructura socială, conservarea și promovarea patrimoniului cultural local ș.a.

Lasă un comentariu