ADOLESCENȚII CU TENDINȚE DE SUICID RECURG LA MEDICAMENTE PRESCRISE CORECT!

Distribuie pe:

La conferința „Riscul suicidar asociat utilizării produselor farmaceutice eliberate prin farmaciile comunitare", desfășurată la Cluj-Napoca, la sfârșitul săptămânii trecute (5 mai 2018), medicii din cadrul Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS) au atras atenția că 25% dintre românii cu tendințe de suicid folosesc medicamente prescrise corect pe rețete, dar care ajung să fie folosite în alt scop.

„Acest pericol se întâlnește, îndeosebi, printre tineri, care folosesc medicamentele și pentru a se droga.

Adolescenții pot să folosească fie medicația care li s-a prescris lor, asta în caz că au o afecțiune psihică, dar mai frecvent adolescenții folosesc medicamentele pe care le găsesc în casă. De aceea, vedem la adolescent comportament suicidar efectuat cu preparate pentru boli cardiovasculare sau foarte multe preparate antiinflamatorii și, în special, preparatul care e folosit de adolescenți cel mai mult - paracetamolul, iar pe locul doi - ibuprofenul. Adolescenții pot să folosească ceea ce se găsesc în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte și pentru patologia pe care acestea o au.

Atenție familii, țineți-vă medicamentele sub supraveghere, atenție la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea ușor și care conțin opiozi! Marea majoritate folosește aceste medicamente ca să se drogheze. Adolescenții știu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste rețete.

Există o serie întreagă de preparate farmaceutice care au componenți opiozi, despre care adolescenții, dar și adulții tineri, care au potențial de dependență, știu că se vând de multe ori cu o rețetă simplă.

Ei știu, în plus, să extragă codeina, de exemplu, care știm că este un metabolic al morfinei. Dar de multe ori își fac aceste extracții de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte ușor prin rețete simple.

În farmaciile din România, se găsesc multe preparate pe care adolescenții le pot cumpăra prin intermediul unor rețete simple și care conțin codeină, tramadol sau dextrometorfan.

În România, dacă ne referim la metoda de comportament suicidar prin folosirea substanțelor medicamentoase, cele care se pot cumpăra din farmacii, cu circuit închis sau deschis, mai ales, această metodă este reprezentată de 25 la sută dintre cei cu comportament suicidar. De ce comportament suicidar? Pentru că de multe ori aceste persoane care ingerează substanța bazându-se pe o ideație suicidară nu ajung să moară, deci comportamentul suicidar cuprinde și tentativele, nu doar decesele", explică specialiștii.

În România, rata suicidului la adulți este de 12 la 100.000 de locuitori, față de 30 de sinucideri la 100.000 de locuitori în țări precum Rusia, Austria, Ungaria sau statele baltice.

Lasă un comentariu