CENTENARUL MARII UNIRI - AU FOST LA ALBA IULIA

Distribuie pe:

Se împlinesc, anul acesta, 100 de ani de când, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia se înfăptuia marea unire. „Sărbătorind unirea de la Alba Iulia, sărbătorim unul dintre cele mai importante evenimente din istoria eroică a poporului nostru, sărbătorim virtuțile strămoșești, transmise din generație în generație, sărbătorim împlinirea celui mai scump ideal al maselor largi populare - formarea statului național unitar român".

La Adunarea de la Alba Iulia au participat 1.228 de delegați aleși din toate circumscripțiile, din toate județele Transilvaniei, dintre care 150 de delegați ai social-democrației române, reprezentând 60.000 de muncitori organizați.

Din județul nostru au fost aleși și au participat la lucrările Adunării Naționale mai multe delegații. Zilele trecute am stat de vorbă cu profesoara Ana Cristureanu (Mănișor), originară din satul Voiniceni, o localitate aflată la o azvârlitură de municipiul nostru. Aceasta mi-a relatat că au fost mai multe delegații acum 100 de ani, la Alba Iulia. Printre cei 1.228 de delegați a fost și bunicul ei pe nume Savu Husariu (foto) care, atunci, avea doar 38 de ani, și consăteanul ei, Ștefan Togănel. Din delegația aceasta au mai făcut parte Ioan Roman, George Chinezu și Dumitru Buja. Aceștia, împreună cu celelalte delegații, au ascultat discursurile oamenilor politici ca Vasile Goldiș, Gheorghe Pop de Băsești etc. Din scurtul discurs al lui Vasile Goldiș redăm un fragment: „Dreptul națiunii române de a fi liberată îi recunoaște lumii întregi... Libertatea acestei națiuni înseamnă unirea (la Transilvania) cu Țara Românească".

Îi mulțumesc și pe această cale profesoarei Ana Cristureanu din Târgu-Mureș, care mi-a oferit importantele informații atât de prețioase legate de importantul eveniment de acum 100 de ani.

Lasă un comentariu