Peste câteva zile, Ceasul floral din Piața Trandafirilor va măsura, din nou, timpul orașului…

Distribuie pe:

Simbol al Târgu-Mureșului, Ceasul floral din Piața Trandafirilor este, de aproape o jumătate de secol, martor fidel și discret al întâlnirilor romantice, dar și reper pentru desfășurarea unor evenimente în aer liber. În lunga sa existență, el nu a înregistrat întârzieri, făcându-și mereu datoria de a da ora exactă, completând, totodată, coloristica și diversitatea florală din centrul municipiului.

Înscriindu-se printre valorile și simbolurile locale, Ceasul cu flori din Târgu-Mureș are un diametru de peste cinci metri și, zeci de ani, a funcționat pe bază de curent electric, cu roți dințate și electromagneți, fiind legat la sursa de electricitate a orașului. A fost conceput și construit în anii `60 de un bătrân ceasornicar de pe strada Călărașilor din Târgu-Mureș. Potrivit specialiștilor, el poate fi considerat monument istoric, fiind printre puținele ceasuri florale funcționale din țară. Odată cu venirea anotimpului rece, mecanismul este scos și depozitat în condiții speciale pentru a fi protejat. La începutul lunii decembrie, în rotundul cadranului este amplasat cel mai înalt brad adus din Munții Călimani sau Gurghiului, iar Moș Crăciun dă startul sărbătorilor de iarnă. De aceea, în toate anotimpurile, împodobit cu verdele crud al verilor sau învăluit de „omăturile iernii", ceasul din Piața Trandafirilor este spațiul care ne reprezintă, simbol al valorilor pe care le împărtășim. Începând din 2013, mecanismul Ceasului floral este unul de origine elvețiană, cu coordonare automată, prin sistem GPS. (Din păcate, însă, acele fiind mai lungi și mai ușor de manevrat, unii părinți, făcându-și poze cu cei mici, nu s-au sfiit să le mute, „reglându-le", de exemplu, după ora la care li s-au născut copiii, ca să nu mai vorbim că au fost și dintre aceia cărora le-a plăcut atât de mult ceasul, încât nu s-au răbdat să ia, ca amintire, câte o floricică…)

Și în acest an - aflăm de la dl Mihai Sava, directorul Administrației Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi - cadranul ceasului va reprezenta un mozaic format din peste 7.000 de flori, va fi amenajat, cu grijă, dar și cu mult gust, de către specialiștii din cadrul departamentului de specialitate al Primăriei.

Să admirăm, așadar, din prag de vară și până-n toamnă târzie, harfa de flori, revărsată cu generozitate peste inima orașului, acolo unde brațele ceasului măsoară „clipa cea repede". Să nu încercăm, din nesăbuință, să le mutăm, căci…timpul trece oricum!

 

Lasă un comentariu