Cine își uită istoria e mort înainte de a exista!

Distribuie pe:

Motto: „Era un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii - Roma. Era un popor nobil acela a cărui cădere te împle de lacrimi, iar nu de disperare, iar a fi descendentul unui popor de eroi, plin de noblețe, de amor de patrie și libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost și nu va fi rușine niciodată." (Mihai Eminescu)

Eroii nu mor niciodată. Există în tradiția - scrisă și nescrisă - a tuturor popoarelor lumii obligația, firească, de a-și onora eroii care s-au jertfit pentru a-și apăra patria, pământul și libertatea ei, respectând în spirit fair-play marile personalități ale istoriei. Acest demers nu constă doar în a depune flori la mormintele și monumentele ridicate in memoriam, ci și în ample manifestări publice de amploare - festivaluri, reevocând momente și figuri proeminente ale istoriei locale sau/și universale, în spații de rezonanță istorică, în scenele arenelor evoluând actori luptători, eminenți cunoscători ai Istoriei și ai artelor marțiale ale vremii.

Scânteia care a aprins focurile de artificii ale reevocării marilor confruntări ale antichității… europene a pornit, firesc, de la Roma, capitala marelui Imperiu odinioară stăpânitor inclusiv al teritoriilor de dincolo de granițele continentale, până în Africa și Asia. Legiuni și cohorte romane, alcătuite din războinici perfect antrenați în stiluri și tehnici de luptă ale timpului, înarmați, tatuați și îmbrăcați în hainele epocii, confecționate din materiale specifice vremii, ca și accesoriile, fac demonstrații superbe în marile arene și castre ale antichității, asaltate de mii de spectatori, dornici să cunoască istoria și altfel decât din filele îngălbenite ale cărților ori din manualele școlare adesea incomplete și scrise cu pana strâmbă a trecătorilor guvernanți.

La noi, lucrurile deși au demarat mai târziu, demonstrează că trecutul poate deveni fascinant pentru spectatori aparținând tuturor categoriilor de vârstă. Din câte am putut constata, aceste festivaluri se desfășoară peste tot cam în aceeași perioadă: sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai.

Aflăm de pildă - doar de la Agerpres, din păcate, nu și de la forurile cultural-muzeistice mureșene (care ne-ar fi bucurat să dovedească mai mult interes și pentru perioada atât de importantă a cuceririi Daciei de către romani, nu doar pentru medievalistică), faptul că „peste o mie de turiști au venit să vadă luptele dintre romani și daci, în Alba Iulia, la «Festivalul Roman Apulum» 2018. Peste 300 de specialiști în reconstituiri de scene istorice, din țări precum Bulgaria, Cehia, Italia, Spania, Ucraina și România, s-au reunit la evenimentul desfășurat în locul în care s-a aflat castrul roman Apulum.

„«Festivalul Roman Apulum 2018», cea mai mare manifestare de reconstituire a scenelor de luptă din antichitate din România, a debutat oficial, în urmă cu două săptămâni, prin Inauguratio - ceremonia oficială de deschidere, urmată de parada «războinicilor daci și romani»", scrie Agerpres.ro. „În cele patru zile de festival, localnicii și turiștii, deopotrivă, au putut vedea reconstituiri ale unor «lupte între daci și romani», «lupte de gladiatori» sau «târguri de sclavi»."

Demonstrațiile au fost susținute de „Terra Dacica Aeterna" (Cluj-Napoca), „Legio I Italica" (Bulgaria), „Civilta Romana" (Italia), „Vexillatio Moesiae Inferioris" (Ucraina), „Cohors III Lucensium" (Spania), „Legio X Gemina" (Republica Cehă).

Festivalul desfășurat în Cetatea Alba Carolina a fost agrementat de „dansurile dacice", interpretate de formațiile „Magna Nemesis" și „Eurythmia".

Totodată, în cadrul evenimentului au avut loc ateliere interactive, turiștii având ocazia de a vedea cum se confecționau în antichitate săbiile, sulițele sau monedele, cum se prelucrau lemnul, osul și în ce consta gastronomia în perioada dacilor.

Oamenii au descoperit și farmecul jocurilor romane de atunci, precum „Delta" - unde se aruncă cu pietricele, iar câștigătorul este cel care nimerește în spațiul de 10 puncte. Un alt joc este „Rota", câștigător fiind primul care reușea să pună piesele sau să mute până făcea linie. „«Duodecim Scripta» este un joc roman în care sunt folosite table cu diferite mesaje, «Ludus Latrunculorum», un joc de strategie, iar «Jocul lui Arhimede» este considerat primul «puzzle» din antichitate."

Amuzant și instructiv. Practic și…profitabil din toate punctele de vedere! Cele mai multe lucruri se învață în joacă, nu numai de către copii. Totul este să vrei. Dacă vrei, poți!

Exemplele celor din Alba și ale celor care deja au acumulat experință în domeniu pot fi urmate, cu succes, și de forurile mureșene, pe teritoriul județului existând nenumărate urme și semne ale antichității dacice și daco-romane, și, mai ales, bucurându-ne de superbele cetăți de la Târgu-Mureș și Sighișoara, unde asemenea manifestări ar capacita cu siguranță interesul public, aducând și bani la buget.

De fapt, o asemenea tentativă de festival știu că a existat la Călugăreni, dar eu, personal, nu cunosc stadiul actual al preocupărilor în acest sens, așa că nu mă pronunț. Aștept opinia Muzeului de Istorie.

La sfârșitul anului trecut, aduceam în atenția cititorilor, în prim-plan, în pagina „Cultură și Artă" a cotidianului nostru, imaginea unuia dintre cei mai mari reenactori ai timpului nostru, reevocatorul Italian Giuseppe Bruno, cunoscut și admirat în arenele europene ale antichității drept generalul roman Giuseppe Maximus Legatus Bruno, conducător al Legiunii IX Hispanica, un luptător admirabil, dar și „vocea" superbă, din off-, a unor eroi precum Julius Caesar, Ben Hur sau Spartacus, din trailerele în limba italiană ale marilor filme hollywoodiene.

Recent, la Nîmes, în ultimele zile de April și primele ale lunii Mai, unde există o superbă arenă romană antică, perfect conservată și reamenajată, a avut loc o uriașă reevocare a personalității și vieții celebrului gladiator Spartacus. Au intrat în luptă zeci de gladiatori și legionari, armurieri, „sclavi și sclave", „imperatori" și „matroane", cei mai buni dintre cei mai buni reenactori din numeroase țări cu tradiție instaurată deja în acest gen de evenimente. Peste 12.000 de spectatori au aclamat, aplaudat, au plâns și s-au entuziasmat.

Ziarul „Cuvântul liber" s-a aflat și el la Nîmes, datorită reevocatorului italian Giuseppe Bruno, „cap de afiș", invitat de elită al edițiilor din fiecare an.

„Un mare general roman a cucerit din nou Franța" – am scris eu acum pe internet, sub una dintre miile de fotografii doveditoare ale succesului colosal al Festivalului internațional organizat de francezi.

În imensa arenă antică imperială, cu 12.000 de locuri, în cadrul „Marilor întreceri romane", consacrate anul acesta bravului gladiator Spartacus, a evoluat, strălucit, celebrul reevocator italian Giuseppe Maximus Legatus Bruno, cunoscut publicului românesc prin intermediul Paginii culturale a cotidianului târgumureșean „Cuvântul liber", unde am publicat amplul interviu realizat la sfârșitul anului trecut. Publicul de la Nîmes a aclamat autenticitatea tehnicii de luptă și a costumației minunatului reenactor, forma sa fizică impecabilă, inteligența, eleganța și precizia mișcării, incredibila frumusețe a vocii.

Îl așteptăm în România, într-o arenă demnă de arta sa și a bravilor luptători ai Legiunii IX Hispanica, pe care o conduce mândru, nobil și demn.

Giuseppe Bruno este prietenul nostru, PR al „Punților de lumină", dispus să facă în curând un spectacol la Târgu-Mureș, împreună cu legionarii săi, în rolul împăratului Traian. Aștept, așadar, un Decebal și luptători daci, pentru a oferi și mureșenilor bucuria de a retrăi momente ale definirii noastre. Aștept înțelegerea și sprijinul forurilor competente în acest sens. Aștept!

Eroii nu mor niciodată. Asemenea splendide manifestări aduc Istoria și figurile ei legendare mai aproape de sufletul contemporan, redându-ne Mândria identitară și Onoarea de a fi Români.

 

 

Lasă un comentariu