STRUCTURA OASELOR ESTE ORGANIZATĂ... IERARHIC

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea York și de la Imperial College London, citați de descopera.ro, susțin că proprietățile de rezistență și de flexibilitate ale oaselor sunt atribuite organizării ierarhice, unde elementele mici formează structurile mai mari.

„Folosind tehnologie de ultimă generație ce include scanări tridimensionale, am arătat că mineralele osului uman au o structură ierarhică integrată în structura la scară mare care alcătuiește scheletul.

Până acum, organizarea la scară nanometrică și relația dintre componentele principale ale osului - minerale și proteine - nu au fost înțelese pe deplin.

Însă, în studiul nostru, am găsit piatra de temelie a osului, sub forma unor nanocristale cu aspect de ace îndoite, care formează structuri sub forma unor palete. Acestea continuă să se reorganizeze până ating faza de proteină a osului. Amestecul de minerale și proteine formează rețele continue care oferă rezistența esențială pentru oase funcționale.

Osul este un material compozit din două materiale principale, proteina flexibilă numită colagen și mineralul dur numit apatit.

Am avut multe dezbateri cu privire la modul în care aceste două faze (dură și flexibilă) se combină pentru a crea rezistența și tăria oaselor. Combinarea celor două materiale într-o manieră ierarhică furnizează osului proprietăți mecanice, care sunt superioare celor ale componentelor luate individual și am mai descoperit că există 12 niveluri de ierarhie în oase.

Putem compara acest aranjament cu un individ care trăiește într-o cameră, care se extinde într-o casă, care se află pe o stradă, iar strada se găsește într-un cartier, un cartier într-un oraș și așa mai departe.

În afară de ierarhia structurii din os, o altă trăsătură comună este aceea că toate prezintă îndoituri, având, la modul general, o geometrie cu linii curbe. Astfel de fractali sunt des întâlniți în natură și era bizar ca osul să fie o excepție. Peste tot, de la lumea anorganică la cea a viețuitoarelor, există tipare, de la organizarea unui fulg de nea la... osul uman", afirmă savanții britanici.

Lasă un comentariu