Raționamentul, voința și... lumina

Distribuie pe:

„Credința e mai presus de știință; voința e mai presus de inteligență; iată de ce credința și voința singure domină lumea, domină și vor domina totdeauna. Credința și voința întrunite constituie o sinteză, numită caracter".

Bogdan Petriceicu Hașdeu (1838-1907), născut Tadeu Hîjdeu, a fost scriitor și filolog român din familia Hîjdeu, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești. Academician enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii românești din toate timpurile. S-a născut în Basarabia ocupată de Imperiul Rus, a studiat la Universitatea din Harcov, după care a fost ofițer în armata rusă. În anul 1856, când sudul Basarabiei a revenit la Moldova, a trecut în acest ținut pentru a scăpa de împilarea țaristă. Din 1858 îl găsim ca profesor și apoi bibliotecar la Universitatea din Iași, unde donează peste 4.000 de volume. A fost director al Arhivelor Statului din București, și mai apoi membru al Academiei Române. În 1878 a fost profesor de filologie comparată la Universitatea din București. Partizan a lui Kogălniceanu, a susținut lovitura de stat din 2 mai 1864, a lui Alexandru Ioan Cuza. După moartea singurei sale fiice, Iulia, în 1688, a devenit mistic și fervent practicant al spiritismului. În ciuda unor critici, rămâne un om mare de cultură, un neobosit cercetător și un pionier al mai multor domenii ale filologiei și istoriei României.

***

„Ființa umană este o grație divină; nu stă la capătul unui raționament".

Eugen Lovinescu (1881-1943), critic, istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu. Este autorul teoriei Sincronismului și al Mutației valorilor estetice. Și-a susținut doctoratul la Paris, cu Emile Faguet. Este tatăl criticului Monica Lovinescu, al dramaturgului Horia Lovinescu și al criticului literar și specialistului în ocultism, Vasile Lovinescu.

***

„Și Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel a fost o seară și o dimineață, aceasta a fost ziua întâi. Și Dumnezeu a zis să fie o întindere între ape, și să despartă apele de ape. Și Dumnezeu a făcut întinderea și a despărțit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii și așa a fost. Și Dumnezeu a numit întinderea cer. Astfel a fost o seară și apoi a fost o dimineață; aceasta a fost ziua a doua" (Cuvinte rostite de astronautul James, în spațiu).

James A. Lowel (1928-), căpitan, USN, RET. NASA ASTRONAUT. A primit mai multe doctorate onorifice pentru activitatea depusă și în special după misiunea Apollo 8. A primit nenumărate diplome, distincții, medalii de aur pentru activitatea astronautică. A fost timp de 4 ani pilot de teste la Centru Naval Air de testare american. A fost selectat în 1962 ca astronaut NASA. El a avut peste 7.000 de ore de zbor, din care 3.500 de ore în avion jet. Deține recordul pentru timpul în spațiu, cu un total de 715 ore și 5 minute.

***

P.S. „Lăudați pe Domnul din ceruri, lăudați-L pe El întru cele înalte, lăudați-L pe El toți îngerii Lui, lăudați-L pe El toate puterile Lui" (Psalm 148, 1-2).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu