Deputații au decis că unitățile de învățământ în limbile minorităților naționale pot fi înființate și prin hotărâri ale autorităților administrațiilor locale

Distribuie pe:

Cu 165 voturi pentru, 65 împotrivă și 22 de abțineri, Camera Deputaților a decis, miercuri, modificarea Legii Educației, în sensul introducerii unei prevederi conform căreia unitățile de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale pot fi înființate și de autoritățile administrației locale sau județene (prin hotărâre), de cultele recunoscute prin lege, de ministrul Educației (prin ordin de ministru), de persoane juridice de drept privat, precum și de Parlamentul României (prin lege), cuprinzând toate grupele, clasele de nivel preșcolar, gimnazial, liceal și postliceal solicitate.

În opinia deputatului PMP Marius Pașcan, noua prevedere se referă, în realitate, la permiterea înființării, prin hotărâre de Consiliu local municipal, a Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureș, iar formațiunea pe care o reprezintă va sesiza din nou Curtea Constituțională a României (CCR).

Potrivit deputatului Daniel Gheorghe, un demers similar este luat în calcul și de liberali: „PNL, care a votat împotriva propunerii, va lua în calcul foarte serios depunerea unei sesizări la CCR. Nu mai putem tolera astfel de abuzuri. Haideți să nu mai legiferăm pentru cazuri particulare", a declarat parlamentarul, potrivit agerpres.ro.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.

Reamintim că în luna martie, CCR, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a Legii pentru înființarea Liceului Romano-Catolic.

În motivarea deciziei CCR se precizează că legea respectivă „nu a fost analizată prin raportare la dreptul cetățenilor aparținând minorităților naționale de a învăța în limba lor maternă și nici oportunitatea înființării unității de învățământ, ci, constatând că legea criticată dispune cu privire la înființarea unei persoane juridice, deci având caracter individual, Curtea a reținut încălcarea principiului separației puterilor în stat".

Lasă un comentariu