CONSILIUL CONCURENȚEI INVESTIGHEAZĂ VÂNZAREA MEDICAMENTELOR

Distribuie pe:

Cu ocazia prezentării bilanțului activității Consiliului Concurenței pe anul 2017, Bogdan Chirițoiu a anunțat că va declanșa o investigație sectorială pe piața medicamentelor eliberate fără rețetă. Decizia este luată cu atât mai mult cu cât ultima anchetă a scos la iveală faptul că mai mult de jumătate dintre pacienți cumpără medicamente mai scumpe, pentru că medicii le recomandă un anumit produs.

„În 2018, ne propunem să finalizăm cazuri de încălcare a legislației de concurență din domenii importante - asigurări, comerț alimentar, transport de gaze naturale, dar și anchetele sectoriale privind sectorul bancar, comerțul cu amănuntul al combustibililor și domeniul gazelor naturale. În domeniul farmaceutic, vom iniția o anchetă sectorială axată pe medicamentele eliberate fără rețetă", a declarat Bogdan Chirițoiu, cu ocazia prezentării bilanțului activității instituției pe anul trecut.

Investigația sectorului farmaceutic a fost declanșată în anul 2013. Principalele constatări rezultate în urma derulării acesteia au fost că medicamentele generice dețin cote de piață reduse, deși sunt cu 35% mai ieftine decât medicamentele inovative și sunt intrate pe piață chiar de mai mulți ani.

Consiliul Concurenței a constatat că deși prescrierea medicamentelor se realizează pe substanță activă și, doar în situații excepționale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienți solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandării medicului.

Lasă un comentariu