9 MAI, ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE ISTORICĂ, MARCATĂ LA SĂRMAȘU

Distribuie pe:

SĂRMAȘU, o zonă încărcată de istorie, unde găsești la tot pasul însfințite cimitire, troițe veghetoare stând asupra unei lăcrimate clipe îndurerate și mai ales atâtea monumente ridicate înspre neuitare jertfelniciților eroi, care, pe toate câmpurile de luptă de-aici și de-aiurea, și-au dat viața vamă pentru libertate, dreptate, independență. Nici nu se putea un loc mai potrivit pentru a se evoca lupta înaintemergătorilor noștri pentru aceste mărețe și legitime dorințe ale smeritului și răbdătorului popor român.

Locul evocării a fost, ca de atâtea ori, primitoarea Bibliotecă Orășenească ,,Liviu Rusu", unde Primăria orașului Sărmașu și managerul de proiect, harnica doamnă DINUCA BURUIAN, au invitat personalități din domeniul culturii mureșene spre a readuce în memoria auditoriului, prin cuvântul lor, cruzimea războiului și gloria unor momente din istoria noastră.

Au răspuns invitației organizatorilor președintele culturii mureșene, domnul NICOLAE BĂCIUȚ, prof. DIMITRIE POPTĂMAȘ, poetul MIRCEA DORIN ISTRATE, președintele PNȚCD Mureș, ing. LIVIU CANCEU, șeful grupării orășenești de pompieri lt. BUHAI CLAUDIU, Grupul Folcloric ,,Graiul Câmpiei" (coordonator Dinuca Buruian), grupurile de recitatori din Sărmășel Gară (coordonator: cadrele didactice RAȚIU IRINA, DOMNIȚIU ZAMFIRA și MOLDOVAN ADRIANA), din CĂMĂRAȘU (înv. BUCUR FELOMENA) și doamna înv. CĂTĂRIG RODICA, coordonatoarea unui grup de talentați elevi de clasa a IV-a, care și-au expus picturile lor pe sticlă, întrunite într-o frumoasă expoziție dedicată eroilor din zonă. Au mai fost prezente cadre didactice din Sărmașu, doamnele STELUȚA ROȘCA, LIVIA CENAN și mai mulți părinți ai copiilor.

După intonarea Imnului de Stat al României, în numele Primăriei Orășenești, cuvântul de deschidere a aparținut domnului secretar al Primăriei GELU SĂRAC FLORIN, care a evocat Ziua Europei. Am apreciat ca foarte interesant și realist cuvântul domniei sale, în care a subliniat care au fost așteptările și speranțele noastre la intrarea în U.E., cât am dat noi Europei și cât de puțin am primit până acum în schimb de la ea. Sunt lucruri observabile, simțite de acum de toți românii.

Întrucât 9 Mai 2018 este și ziua în care se împlinesc 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc, domnul NICOLAE BĂCIUȚ a evocat, cum numai dânsul știe să o facă, momente din viața poetului, sursele sale de inspirație, genialitatea și importanța operei sale pentru literatura română, subliniind cu amărăciune faptul că poetul nu mai este studiat cât ar trebui în școală, dar și cu satisfacție că recitatorii prezenți aici au declamat numai poeziile lui Coșbuc, poezii care cu siguranță că nu le vor uita curând.

Domnul prof. DIMITRIE POPTĂMAȘ, vorbindu-ne despre Războiul de Independență și consecințele sale pentru dezvoltarea ulterioară a României, ne-a ținut o adevărată lecție de patriotism ardent, bine documentat și dozat cu evocări din marile bătălii de la Plevna, Smârdan, Vidin, ale acestui sângeros război, unde la susținerea armatei române a participat întreaga suflare românească, dar și că acest război a fost plătit cu prea numeroase vieți omenești de o parte și de alta.

MIRCEA DORIN ISTRATE a susținut un recital de poezie din creația proprie, adaptat momentului.

În partea a doua a programului, numeroși elevi din unitățile școlare sărmășene și din împrejurimi, absolut toți îmbrăcați în frumoase costume populare, au recitat poezii patriotice din creația lui George Coșbuc. Asistența a fost profund emoționată de fetițele: MOLDOVAN MARIA și BACIU DARIA, de la Grădinița din Sărmășel Gară, MOLDOVAN CRISTINA, MOLDOVAN ANDEEA și BOBIȘ ELIZA, din aceeași localitate, elevii din Cămărașu: BAN DARIUS, SAV IOANA, CIURBA SIMONA și ROMAN PAUL, și mai ales de elevii din grupul ,,Graiul Câmpiei": foarte talentata CENAN OLIVIA, de pe acum o adevărată artistă, ROȘCA BIANCA, GHERMAN DARIA, BOBIȘ PAULA, NISTOR OCTAVIAN, NOVAC DENISA. Întrucât recitatoarea ROȘCA BIANCA și-a sărbătorit ziua de naștere chiar în această zi, cu toții am avut parte de o generoasă porție din tortul sărbătoritei.

Întreaga activitate s-a dorit a fi un smerit omagiu adus de tânăra generație din zonă bunilor și străbunilor lor, care, în cumpănirea unei mărețe clipe, și-au dat viața pe câmpul de onoare al istoriei, spre a se veșnicii în inima și gândul celor de azi.

Se cuvin alese mulțumiri din partea tuturor, doamnei DINUCA BURIAN pentru frumoasa activitate și care n-a uitat nici de această dată că Sărmașul are a mulțumi în veci tuturor eroilor săi, însfințiți aici, în pomelnicul timpului, care și-au jertfit viața pentru libertatea și mărirea bunei și răbdătoarei noastre Maicii, ROMÂNIA.

Lasă un comentariu