„SĂNĂTATE, MULT NOROC, DE LA LEONTINA POP!"

Distribuie pe:

Aceasta e urarea transmisă din suflet pentru suflet, a cunoscutei și apreciatei soliste de muzică populară din peisajul folcloric ardelenesc, Leontina Pop.

Este, fără îndoială, una dintre interpretele care s-a remarcat prin repertoriul autentic, originalitatea cântecului său, prin emoția pe care o transmit versurile cântecelor sale, dar și prin nostalgia pentru locurile natale, prin dragostea față de Dumnezeu, de Biserică și de oameni. Mai mult, de-a lungul celor 40 de ani de carieră artistică, și-a făcut un crez din a aduce muzica, folclorul, tradițiile și talentele, în fața celor pentru care melosul românesc este etern.

Seara de 8 mai a.c., la Centrul Cultural „Mihai Eminescu", cu ocazia spectacolului aniversar Leontina Pop - 60 ani de viață/ 40 ani de carieră artistică și lansarea dublului album „TINEREȚE UN' TE DUCI", a fost un amalgam de stări emoționale, prin care, vocea Leontinei Pop i-a purtat pe toți cei prezenți: prieteni, admiratori, dar și numeroși colegi de scenă.

Emoția momentului a fost amplificată de către amfitrionul evenimentului - prof. dr. Florin Bengean, care prin LAUDATIO dedicat doamnei LEONTINA POP, a dezvăluit din „secretele" profesionale dar și personale, ale interpretei. A remarcat faptul că, este apreciată atât pentru talentul său interpretativ - talent răsplătit de public și recunoscut de profesioniștii din muzica populară, - cât și pentru personalitatea sa puternică de luptătoare și spiritul său organizatoric. „Roadele muncii doamnei Leontina Pop, desfășurată pe parcursul a 40 de ani, se văd, sunt bogate roadele muncii sale, și de acestea se poate bucura publicul cel însetat de cântec popular autentic românesc. Pe lângă faptul că este o reprezentantă de marcă a folclorului românesc și a cântecului popular, doamna Leontina Pop se manifestă permanent și ca o iubitoare a poporului român și luptătoare credincioasă pentru sfântul nostru neam românesc. La acestea au îndemnat-o nu numai credința și dragostea sa adâncă față de valorile folclorului românesc, de Sfânta noastră Biserică strămoșească, ci și faptul că domnia sa s-a identificat, cu toată ființa sa, cu poporul din mijlocul căruia s-a ridicat. În felul acesta a știut să îmbine în chip pilduitor dragostea de cântec, de neam cu cea de Biserică, cărora le-a slujit deopotrivă și o face și pe mai departe, fără rezerve și fără încetare, bucurându-se astfel de o aleasă prețuire și de o profundă apreciere din partea tuturor celor care o cunosc", a punctat prof. dr. Florin Bengean.

După prezentarea impresionantului CV - artistic, în care a evocat ascensiunea profesională a valoroasei artiste, a concluzionat: „Doamna Leontina Pop se înscrie, fără îndoială și pe bună dreptate, în galeria marilor oameni de cultură ai neamului nostru românesc, pentru profundul profesionalism al domniei sale, precum și pentru seriozitatea pe care a arătat-o și o dovedește și în prezent în tot ceea ce întreprinde dumneaei. Domnia sa se impune în societatea românească ca un model de om împlinit și de artist desăvârșit".

Alocuțiunile ținute de oficialități, de personalități artistice, dar și mesajele transmise de către interpreții de cântec popular, colegi și prieteni, au fost de felicitare, atât pentru autenticitatea cântecului său, cât și a respectului pentru tot ce-i românesc.

Mesajul vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș, dl Alexandru Câmpeanu, a stârnit aplauzele spectatorilor: „În anul centenarului, adică 100 de ani de la Marea Unire, dacă adunăm cele două cifre, 60 de ani de viață și 40 de ani de carieră, rezultatul este 100, identic cu centenarul. Cu această ocazie, îi urez Leontinei Pop, sănătate, putere de muncă astfel încât, peste alți 40 de ani să sărbătorim 100 de ani de viață, și 80 de ani de activitate, împreună, bineînțeles." Mai mult, a declarat că a fost impresionat foarte mult de prezentarea activității Leontinei Pop, de biografia impresionantă și de invidiat a artistei.

Din anul 1982 și până în prezent, Leontina Pop este solistă vocală a Ansamblului Profesionist „Mureșul" din Târgu-Mureș. Directorul instituției, Barabasi Attila Csaba, a remarcat seriozitatea, dăruirea și profesionalismul care o caracterizează pe Leontina Pop, dar a vorbit și despre firea ambițioasă, optimistă și luptătoare, care își asumă riscuri și responsabilități, bună organizatoare și de faptul că de 25 ani este lider de sindicat la Ansamblu.

Un moment aparte l-a constituit mesajele de felicitare de la fiul artistei - Bogdan, stabilit în Germania împreună cu nora Andra și nepoata Alessia Maria. „Unei singure ființe din viața mea îi datorez tot ceea ce am și ceea ce sunt azi. Ea mi-a dat naștere, m-a crescut și m-a învățat să iubesc tot ceea ce mă înconjoară. Nu există cuvinte care să o descrie. Te iubesc mama și felicitări!". De asemenea, interpretul de muzică populară și ministru secretar de stat Alexandru Pugna, a remarcat longevitatea artistică a sărbătoritei, răsplătită cu numeroase premii și distincții: „Felicitări Leontina, meriți din plin aceste distincții. Succes în continuare!"

În asentimentul celor care au transmis mesaje de felicitare, a fost și dna Mariana Cristescu, senior editor la cotidianul „Cuvântul liber" - „Leontina, felicitări! Tu o meriți din plin, dacă s-a renunțat la obligativitatea de a fi acordată această distincție exclusiv bărbaților, poate că e bine, dar, evident, tu chiar ai construit enorm pentru Mureș și i-ai dus faima peste mări și țări. Te îmbrățișez cu drag și caldă prietenie!"

Președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, dl Ilarie Gh. Opriș, a felicitat-o pe îndrăgita artistă la scenă deschisă, evocând pe scurt momentele întâlnirii cu ea, pe vremea când era elevă la școala generală din Hodac. I-a înmânat o icoană cu „Sfântul Gheorghe" și i-a oferit o medalie - pentru aniversarea a 40 de ani de activitate, în semn de recunoștință că a fost aproape de artiștii plastici și medalia aniversară „Un secol de la Marea Unire" - pentru contribuția adusă la mișcarea de artă populară, menționând că este prima medalie care se acordă cuiva. Președintele Societății culturale „Miorița" dl Gheorghe Vanga, i-a acordat Leontinei Pop Diploma de Excelență, pentru activitatea deosebită în descoperirea și promovarea folclorului românesc. Felicitând-o, a remarcat valoarea și calitățile unui „artist complex", de a cânta romanțe, de a doini, de a cânta despre viață, de petrecere, dragoste, joc, despre părinți, cu o paletă artistică ieșită din comun. De asemenea, i-a fost înmânată Diploma de Excelență, din partea Consiliului Județean Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul" și Radio România Târgu-Mureș.

Alături de sărbătorită, pe scenă au evoluat invitații speciali ai evenimentului: Corpul de balet al Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul", precum și soliștii Dorina Oprea, Petre Petruse, Dorina Grad, Mărioara Precup, Valerica Ianosi, Cornelia Ardelean, Emilia Lateș,

Nelu Șopterean, Maria Butilă, Teodor și Maria Sântean Faghiura, Doru și Alin Pop, Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Mărioara Sigartău, Ovidiu Furnea, Maria Neag, Andrei Romanică, Mihaela Botoș, Cosmina Șeulean, Monica Pârlea, Ancuța Cozma, Veronica Bălan, Crina Frata, Mihai și Ileana Moldovan.

În prezentare noului album „TINEREȚE UN' TE DUCI", prof. dr. Florin Bengean, a citit motto-ul acestuia: ,,Bine-mi șade mureșană / Cu cătrință și năframă. / Nevastă ca mine nu-i / Pe valea Gurghiului / Pe năframă-am pus mărgele / Doru-n cântecele mele / Și la capăt de pământ / Satul din suflet mi-l cânt. / C-am plecat copil în lume / Cântecu' mi-a dat un nume / N-am lăsat lumea să vadă / Dacă-am plâns sau sunt beteagă / De-am căzut m-am ridicat / Omul bun n-a fost lăsat / Căci pe Domnul l-am cântat / Am să-l cânt și-am să mă rog / Chiar și de m-ajută-un strop / Am nădejdea neclintită / Că Măicuța mă ajută / De Crăciun, Paști, Sfânta Mărie / Colind doine, pricesne Sfintei Treime / Dă-mi Doamne ce-oi cere eu / Că nu cer mare bunătate / Fă' noroc și sănătate / Iar tu Fluieraș de soc / Cântă să m-apuc de joc / Că mi-i drag și cântul și jocul / Astea mi-or adus norocul. / Au trecut 60 de viață / 40 de cântăreață / Sunt și mamă și soție / Nu mă dau pe nici o mie. / Sunt și soacră și bunică / Nici nu-mi trebuie nimică. / Lume când petrec cu tine / Nu mă dau pe orișicine / Nu mă dau și nu mă las / Moară lumea de necaz. / Și mă rog la bunul Sfânt / Să mă țină pe pământ / Până ți-oi putea să-ți cânt / Iar când oi pleca din lume / Cântecul meu va rămâne / Sufletul să vi-l aline. / Iară acolo printre stele / Eu și cântecele mele / Sănătate, mult noroc / De la Leontina Pop.

Starea de spirit pe care a trăit-o Leontina Pop la evenimentul său aniversar, a fost exprimată plastic, în câteva cuvinte emoționante: „Bucurie, bucurie, bucurie. Dacă am alături acești iubitori ai cântecului popular, dacă îi am pe colegii mei, colegii de cântec, sunt cea mai fericită. Dacă am adus un strop de fericire, o lacrimă, un ritm de joc și i-am întărâtat cumva să joace, eu sunt cea mai împlinită - Leontina Pop. Asta fac de peste 40 de ani, cred eu, nu dorm în papuci nici de acum încolo, și vă mulțumesc tuturor, la fiecare în parte, pentru că mă înconjurați cu căldură, cu flori , cu aplauze, cu lacrimi de bucurie, lacrimi de fericire și, nu pot să fiu decât fericită"- a mărturisit îndrăgita și apreciata artistă Leontina Pop.

Lasă un comentariu