Așa-i când să se aleagă praful

Distribuie pe:

Tenismena Simona Halep (fala unei întregi națiuni) a dovedit, în sferturile de finală ale Turneului de la Madrid, că „selecta" asistență (mama, tata, fratele, Nadia Comăneci și Ion Țiriac). Parcă i-au turnat plumb în picioare și rumeguș de lemn putred în cap, încasând o zdravănă și rușinoasă bătaie de la cehoaica Karolina Pliskova. Și nu este pentru prima dată când, prezența membrilor familiei sale, mai mult o stresează decât să o destindă. Și cu toate astea a încasat, în afară de bătaie, și suma de peste 200.000 de euro, rămânând în continuare lider mondial.

Mult trâmbițata selecție corectă a reprezentanților țării noastre pentru Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Eurovision" 2018 s-a dovedit a fi incorectă din partea juriului național, formația „The Humans" necalificându-se în finala din Portugalia. În schimb, au făcut-o cu brio reprezentații Republicii Moldova, cu Trupa „DoReDos". Felicitări!

Pe un prestigios post de televiziune, având-i pe ecran pe doi moderatori atotcunoscători, nedoamna Elena Udrea, presupusă apropiată viitoare mămică de fetiță, ne-a „povestit" povești de adormit copii. Și a făcut-o în batjocură tocmai din îndepărtata Costa Rica a Americii Latine, în vreme ce, DNA-ul doamnei-baschetbaliste Laura Codruța Kovesi-Lațcu a dovedit, din nou, că s-a înșelat amarnic în privința acuzării de fraudă pecuniară și de mărturie mincinoasă a doi foști demnitari: Ponta și Șova.

Actualii patroni francezi ai Uzinei de la Pitești-Mioveni și-au amintit cum că, în urmă cu 50 de ani, ieșea pe roți și pe poarta larg deschisă prima mașină „Dacia", în vreme ce un sas, devenit președinte al României, a fost „informat", de puținii săi consilieri deștepți și patrioți, că adevăratele idealuri ale Marii Uniri, de la 1 Decembrie 1918, Alba Iulia, au fost plămădite în 1848 de revoluționarii transilvăneni, conduși de tânărul moț, Avram Iancu, târgumureșean (prin adopție), revoluționari veniți cu zecile și zecile de mii pe „Câmpia Libertății" a Blajului, din vecinătatea Cetății Latinizate a „Școlii Ardelene" a lui Samel Micu Klein, Timotei Cipariu, Gheorghe Șincai și Petru Maior. Ca urmare, domnul Iohannis și suita sa și-au programat, pentru sâmbătă, 12 mai, o vizită în acel oraș. Ca urmare, nădăjduiesc că nu va fi doar o vizită cu un pronunțat iz electoral! Iar noi, românii români, cu sufletul și cu mintea, rămânem cu toată ființa noastră alături de frumoasele, tinerele și talentatele handbaliste de la CSM București, cele care înfruntă, în Turneul Final al Campionatului European, formația din Gyor-Ungaria. Și unde credeți? Tocmai în vacarmul potrivnic-românesc de la Budapesta. Capitală a cărei populație civilă a fost eliberată și protejată de două ori de brava și creștineasca oștire română: în 4 august 1919, împotriva instaurării bolșevismului în Ungaria de către marxiști-leniniștii lui Bela Kun, precum și în toamna anului 1944 și în începutul iernii anului 1945. Se spune că, în ambele situații, soldații români împărțeau cu populația Budapestei puțina lor hrană din gamele, când fierbinți, când înghețate! Sunt lucruri și întâmplări, când triste, când plăcute ale istoriei celor două popoare vecine, mărturii precum cele descrise de ungurul Madach Imre (1823-1864) în al său fulminant roman „Tragedia omului". Asemeni românului-ardelean și năsăudean, Liviu Rebreanu (1885-1944), în al său roman-autobiografic „Pădurea spânzuraților" și în demult uitata carte-documentară „Epopeea de pe Mureș", scrisă de trei autori târgumureșeni: regretatul istoric-universitar Grigore Ploeșteanu și polițistul-maior Vasile T. Suciu, precum și prietenul poet și scriitor Lazăr Lădariu, redactorul șef al acestui ziar cu un nume atât de simbolic- „Cuvântul Liber".

 

Lasă un comentariu