În perioada 15 mai - 15 iulie, CONTRIBUABILII POT CERE ASISTENȚĂ FINANCIARĂ GRATUITĂ!

Distribuie pe:

Prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 399, din 9 mai 2018, a Ordinului comun al ministrului Finanțelor și al ministrului Dezvoltării și Administrației Publice nr. 1.938/4.735/2018, persoanele fizice care obțin venituri independente pot să ceară, în perioada 15 mai - 15 iulie 2018, ajutorul autorităților locale la completarea și depunerea declarației unice pentru stabilirea taxelor datorate la stat (formularul 212).

Acest sprijin se acordă gratuit, persoanelor care au probleme sau neclarități la completarea și transmiterea declarației unice, numai în localitățile în care nu există nicio unitate proprie a ANAF și numai în legătură cu anumite aspecte.

„Organul fiscal local, în colaborare cu organul fiscal central, acordă asistență în vederea completării și (sau) depunerii declarației unice privind impunerea veniturilor persoanelor fizice pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal în localitatea în care își are sediul organul fiscal local și nu există o unitate teritorială a ANAF. Declarația astfel completată se transmite organului fiscal central competent în administrarea contribuabilului, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, fie de contribuabil, fie de organul fiscal local", se precizează în ordinul menționat.

Concret, dacă autoritățile locale (primăriile) apreciază că nu au resursele necesare pentru a ajuta contribuabilii, trebuie să informeze Fiscul, ambele părți urmând să găsească o soluție.

„Organul fiscal local comunică organului fiscal central lista cu persoanele desemnate pentru acordarea asistenței privind completarea și (sau) depunerea, precum și transmiterea declarației unice din cadrul organului fiscal local implicat efectiv în procedura de asistență.

Organul fiscal local stabilește lista cu persoanele implicate în procedura de asistență, în funcție de numărul contribuabililor care au domiciliul fiscal în localitatea în care își are sediul organul fiscal local și au obligația depunerii declarației unice", se explică în actul normativ.

Conform regulilor stabilite, asistența fiscală gratuită a persoanelor fizice se face, anual, în perioada 15 ianuarie - 15 martie. Prin excepție, anul acesta perioada de asistență a fost stabilită între 15 mai și 15 iulie 2018.

 

Lasă un comentariu