Comisia de Guvernare a Congresului Autorităților Locale și Regionale se întrunește „strategic" la Covasna

Distribuie pe:

Interpelare adresată de la tribuna Camerei Deputaților de către Marius Pașcan, deputat PMP Mureș, Guvernului României, Doamnei prim-ministru Vasilica Viorica Dăncilă și Ministerului Afacerilor Externe, Domnului ministru Teodor Meleșcanu

În perioada 30-31 mai 2018, la invitația Consiliului Județean Covasna, Comisia de Guvernare a Congresului Autorităților Locale și Regionale își va ține ședința ordinară în județul Covasna, la Băile Bálványos, urmată de o conferință pe tema „Utilizării limbilor străine de către autoritățile locale și regionale", manifestare pentru care sunt alocați 10 mii de euro din bugetul local al Consiliului Județean Covasna. Vă informez că UDMR-istul Grüman Róbert, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, a fost ales și în funcția de vicepreședinte al Camerei regiunilor la Strasbourg, acesta pledând consecvent, de-a lungul timpului, pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a așa-zisului „Ținut secuiesc" și oficializarea limbii maghiare în România.

Conform informațiilor apărute în media, raportorul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Magyar Anna, care participă la realizarea Raportului privind punerea în aplicare a dispozițiilor prevăzute de Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale, a efectuat în urmă cu câteva zile, o vizită de documentare în județul Covasna, la invitația autorităților locale. Cu această ocazie, a remarcat, într-o conferință de presă, interesul și efortul autorităților locale privind folosirea limbii maghiare în administrația publică, dar și faptul că există anumite probleme legate de interpretarea și aplicarea prevederilor Cartei europene a limbilor minoritare sau regionale, ratificată de România în urmă cu aproape zece ani. Raportorul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei s-a chiar antepronunțat arătând că, „din partea Consiliului Județean există acest efort, ca aceste drepturi ale minorităților să fie asigurate, dar, după cum au spus, parcă ar trebui să danseze legați la mâini și la picioare și nu au posibilități suficiente de a aplica în mod corespunzător aceste legi". (…) „Această asigurare a drepturilor bilingve aduce după sine și niște costuri și probleme financiare ce trebuie puse în aplicare la nivel local și regional. În raport trebuie să existe niște regulamente clare în vederea asigurării acestui buget, pentru că e diferit aplicat și interpretat în întreaga Europă", a mai spus Magyar Anna.

În contextul vizitei menționate a raportorului Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, iată ce a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor: „Este evident că rezolvarea problemei este aceea ca limba maghiară să devină oficială în Ținutul Secuiesc, alături de limba română, această soluție fiind recomandată și în Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale", acesta evidențiind că, în ceea ce privește aspectele lingvistice, nu se dorește mai mult decât ceea ce este general acceptat în alte țări europene.

Iată ce declară și Grüman Róbert, vicepreședinte din partea UDMR al Consiliului Județean Covasna, vicepreședinte al Camerei regiunilor la Strasbourg: „Problema limbii este o problemă reală pe lista lungă a discriminărilor cu care se confruntă zilnic comunitatea maghiară din România. Auzim de multe ori că România este țara model în ceea ce privește apărarea minorităților etnice, însă realitatea este total diferită. Misiunile ale căror sarcină este să dezvăluie date, pot dovedi modul în care o țară se raportează la minoritățile naționale băștinașe de pe teritoriul ei, modul în care respectă aceste comunități și varietatea lor culturală sau, contrar acesteia, că existența minorității este o povară pentru societatea majoritară și pentru elita socială".

Așadar, Comisia de Guvernare a Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei se va întruni, la finele lunii mai, la Băile Balvanyos, la invitația conducerii Consiliului Județean Covasna. Cu acest prilej, va fi organizată și o conferință pe tema multilingvismului în administrațiile locale. La acest eveniment, este anunțată prezența reprezentanților administrațiilor locale din 47 de țări, membre ale Consiliului Europei, iar membrii delegațiilor vor avea ocazia să se familiarizeze cu situația minorităților din România, concentrându-se asupra aplicării multilingvismului în cadrul administrațiilor locale. Consiliul Europei a publicat un raport în care recunoaște că România asigură, în mare măsură, dreptul la folosire a limbii materne, în cazul celor mai multe minorități care trăiesc pe teritoriul său, atunci când este vorba de activități culturale, dar a somat țara noastră să extindă cadrul pentru a include și domeniul juridic și economic.

Doamnă prim-ministru și domnule ministru, consider imperativ și necesar să desemnați reprezentanți din partea Guvernului României pentru a participa la ședința Comisiei de Guvernare a Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei, care se va întruni la Băile Balvanyos, în județul Covasna. Este evident că unii reprezentanți ai administrației publice locale din județul respectiv fac tot posibilul pentru a dezinforma, arătând că în România nu sunt respectate, ba chiar sunt încălcate drepturi ale minorității maghiare și pledează împotriva prevederilor Constituției României, pentru ca limba maghiară să devină a doua limbă oficială a statului român, precum și pentru o dezmembrare teritorială pe criterii etnice a țării noastre.

În acest sens, vă solicit să mă informați care este poziția oficială a României, care va fi transmisă Comisiei de Guvernare și Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei, precum și cine va reprezenta Guvernul României la respectiva manifestare.

 

Lasă un comentariu