UDMR ÎȘI URMĂREȘTE CONSECVENT INTERESELE ȘI OBIECTIVELE POLITICE

Distribuie pe:

Deputatul de Mureș Marius Pașcan a acordat un amplu interviu site-ului B1.ro, privind realitățile transilvane dureroase, în actualul context politic din România. Redăm, cu acordul autorului, pasaje din acest material.

„Problema Liceului Teologic din Târgu-Mureș nu este desființarea, ci chiar înființarea sa nelegală…"

B1.ro: Sunteți deputat de Mureș, cum vă poziționați în scandalul desființării Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș?

- Nu sunt împotriva învățământului confesional, dimpotrivă, consider că o educație în spiritul credinței și religiei creștine, pentru promovarea unor principii etice și morale sănătoase, care pune în lumină valorile noastre tradiționale, chiar conservatoare, este necesară în România zilelor noastre. Problema Liceului Teologic din Târgu-Mureș nu este desființarea, ci chiar înființarea sa nelegală, la presiunea unor parlamentari ai UDMR, în complicitate cu lideri ai PSD din județul Mureș, în anul 2014. Speța a devenit subiect al anchetei penale aflate încă pe rol la Direcția Națională Anticorupție. S-a ajuns atunci la repetarea unei situații anterioare, traumatizante pentru românii din județul Mureș, privind constituirea unui alt liceu exclusivist etnic - „Bolyai Farkas" din Târgu-Mureș, clasele cu elevi români fiind alungate, prin forța și imixtiunea politicului, din respectiva instituție de învățământ. Decizia de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic a fost anulată definitiv de către Curtea de Apel din Târgu-Mureș. Apoi, în urmă cu câteva luni, politicienii UDMR și PSD s-au înțeles să promoveze o lege discriminatorie privind înființarea acestei unități de învățământ de interes local, în dispreț total față de Legea educației naționale. Evident, am inițiat sesizarea Curții Constituționale a României, care a constatat că această lege este neconstituțională. Sigur, v-am rezumat doar pe scurt acest subiect care este unul complex și ne-ar lua foarte mult timp pentru a-l dezbate pe larg.

„Se urmărește crearea unei mase critice de maghiari care să preseze, în plan intern și extern, pe toate căile, pentru dobândirea autonomiei teritoriale..."

- Vedeți acest subiect drept o tentativă de șantaj a UDMR la actuala coaliție de la putere? Cât de mult ar trebui politicul să se implice în acest subiect?

- UDMR își urmărește consecvent interesele și obiectivele politice care, sub pretextul prezervării identității etnice pentru maghiari și a nevoii de conservare a culturii pentru respectiva minoritate, țintește către dobândirea autonomiei teritoriale etnice, ambalate strategic sub formula așa-zisului „Ținut Secuiesc". Adică, se dorește crearea prin enclavizare, separatism și segregaționism, a unui nou stat constituit programatic etnic în chiar inima României, compus din județele Harghita, Covasna și o parte a județului Mureș. Pentru acest obiectiv, și-au valorificat politic întotdeauna la maximum poziționările în cadrul și pe lângă toate guvernările României din ultimele aproape trei decenii. Au promovat, de două ori chiar, o propunere legislativă pentru crearea „Ținutului Secuiesc". Așadar, vor negocia, la nevoie vor șantaja politic, au făcut-o dintotdeauna, urmărind atingerea respectivului obiectiv separatist. Corelativ acestuia, separatismul și exclusivismul etnic, pe care-l promovează la nivelul învățământului și educației, conduc la situația în care o bună parte a absolvenților respectivelor unități de învățământ maghiare nu cunosc elementar limba română. De asemenea, aceștia sunt îndoctrinați cu o istorie paralelă realității, în care românii apar drept cotropitori ai maghiarilor băștinași prin Transilvania… De fapt, se urmărește în timp crearea unei mase critice de maghiari care să preseze, în plan intern și extern, pe toate căile, pentru dobândirea autonomiei teritoriale. Corelativ acestui obiectiv, Ungaria se implică strategic în mod direct, alocând importante resurse pentru a-și asigura controlul și supremația economică în Transilvania. Nu întâmplător, în județele Harghita și Covasna asistăm la un adevărat exod al românilor deveniți minoritari și oprimați consecvent în propria lor țară. Iar statul român asistă pasiv și pare neputincios la această realitate tulburătoare, în timp ce UDMR rămâne uniunea „balama" care asigură politic și parlamentar un suport majoritar pentru orice guvernare…

„În timp ce liderii PSD se sfâșiau între ei, victima colaterală a devenit chiar Centenarul nostru, al tuturor românilor…"

- Ați acuzat Ministerul Culturii de „batjocură și dezinteres în privința manifestărilor subsumate Centenarului Marii Uniri" și ați sugerat că ministrul George Ivașcu ar trebui să dea socoteală în fața Parlamentului și să-și prezinte „demisia de onoare" în acest context. Credeți că autoritățile mai au timpul necesar pentru a organiza așa cum trebuie manifestările care să marcheze Centenarul?

- Întregul an 2018 ar trebui să consacre manifestări importante privitoare la Centenarul Marii Uniri. Este cea mai importantă sărbătoare a poporului și națiunii române. Am constatat că, în primul trimestru al acestui an, din cauza luptelor interne pentru putere din cadrul PSD, în timp ce liderii pesediști se sfâșiau între ei, victima colaterală a devenit chiar Centenarul nostru, al tuturor românilor.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și-a constituit o echipă de lucru, au fost selectate peste două mii de proiecte din întreaga țară, iar pe când să fie finanțate, s-a schimbat ministrul, a fost numit George Vladimir Ivașcu. Acesta a concediat întreaga echipă a anteriorului ministru, declarând-o incompetentă, iar de atunci s-a tot bătut apa în piuă în privința proiectelor centenare… Ba, mai mult, deși Ivașcu a fost invitat oficial în mod repetat pentru a da socoteală la comisiile parlamentare pentru cultură și la Comisia specială comună „Centenar", s-a „ascuns", s-a fofilat, a mințit și nu s-a prezentat niciodată până în prezent, deși participarea sa constituia o obligație legală. A fost motivul pentru care, împreună cu întreaga opoziție, am susținut o moțiune simplă împotriva sa la Camera Deputaților, fiind realmente o nedorită premieră pentru cultură în Parlamentul României…

Nu s-au îmbunătățit semnificativ lucrurile de atunci! Este revoltător și vădește tentația, tendința actualilor guvernanți de a politiza manifestările centenare, precum și incapacitatea acestora de a înțelege că Marea Unire este a tuturor românilor, transpartinic (…). Se pare că actualilor guvernanți le convine această situație și consimt în tăcere la prejudicierea manifestărilor centenare, pe care Ministerul Culturii ar fi trebuit să le aibă până acum configurate programatic și cu finanțările asigurate până la sfârșitul anului curent.

„Acțiunile politice și propagandistice intensificate ale politicienilor maghiarimii pentru enclavizare etnică sunt amplificate în acest an centenar, fiind dictate și susținute financiar din Budapesta…"

- Cum vedeți încercările aleșilor maghiari de a promova proiecte privind autonomia Ținutului Secuiesc în acest an, când românii se pregătesc să sărbătorească Centenarul Marii Uniri? Capătă aceste inițiative o altă valoare simbolică în acest context?

- Academia Română ne avertiza, pe cale oficială, încă de la începutul anului trecut, că Guvernul de la Budapesta a înființat un departament special, denumit „Trianon 100", menit să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Iar actualul președinte al Academiei, istoricul Ioan Aurel Pop, susținea explicit că propaganda maghiară se căznește să transmită în spațiul public că istoria românilor este istorie recentă, că românii fac parte dintre popoarele fără istorie, că termenul de valah nu este sinonim cu cel de român - idee prezentă și cât se poate de actuală în Serbia; că Ardealul nu este România - pentru că face parte din România de mai puțin de 100 de ani, având de fapt legături istorice cu Ungaria, în timp ce ungurii sunt civilizatorii bazinului carpatic… Este evident că acțiunile politice și propagandistice intensificate ale politicienilor maghiarimii pentru enclavizare etnică au o conotație simbolică și sunt amplificate în acest an centenar, sunt dictate și susținute financiar din Budapesta. Trebuie să știm a le contracara eficient, cu înțelepciune, echilibru și cumpătare.

„Conviețuirea interetnică de secole dintre românii și maghiarii de rând din județul Mureș este prea puțin tulburată de actualele provocări etnice, artificial conflictualiste, cu caracter politicianist…"

- Vă așteptați ca în Mureș, județul pe care îl reprezentați în Parlament, sau în Transilvania, în general, evenimentele care vor fi organizate în acest an pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire să fie marcate de tensiuni în contextul în care liderii maghiari au susținut că pentru ei nu există niciun motiv de sărbătoare?

- Conviețuirea interetnică de secole dintre românii și maghiarii de rând din județul Mureș este prea puțin tulburată de actualele provocări etnice, artificial conflictualiste, cu caracter politicianist.

S-a văzut acest lucru și la manifestarea recentă de la Târgu-Mureș pentru autonomia așa-zisului „Ținut Secuiesc", la care era anunțată oficial participarea a peste zece mii de manifestanți și s-au reunit din întreaga țară doar vreo două mii.

Problemele românilor și maghiarilor din centrul țării sunt aceleași și privesc prioritar nivelul de trai, instabilitatea economică a României, nesiguranța zilei de mâine, lipsa de investiții în infrastructură și a locurilor de muncă bine remunerate. Desigur că ardeleanul de rând, indiferent de etnia din care face parte, nu rămâne impasibil și, de regulă, dezaprobă acțiuni și declarații precum cea făcută recent de către eurodeputatul FIDESZ, László Tõkés, care a solicitat la nivelul Parlamentului European protecție europeană pentru comunitatea maghiară din România, susținând provocator și mincinos că „antimaghiarismul se manifestă la nivel statal, în România"… Dar trebuie să înțelegem că unii politicieni  ai maghiarimii înțeleg doar în această manieră să-și conserve, strict etnic, un electorat tot mai dezamăgit de promisiunile politicianiste fără acoperire, de absența unor proiecte și programe economice semnificative, menite a aduce bunăstare tuturor cetățenilor. Iar provocările se vor intensifica premeditat în acest an care are o semnificație unionist centenară…

 

Lasă un comentariu