FACTORI DE RISC COMPARABILI CU FUMATUL

Distribuie pe:

În timp ce fumatul, recunoscut unanim ca un factor major de risc pentru sănătate, este practicat de tot mai puține persoane, cercetătorii atrag atenția că în locul acestui viciu au apărut alte greșeli de comportament la fel de periculoase.

Potrivit descopera.ro, rata adulților care fumează a scăzut de la 42% în 1965 la 15% în 2015. Cu toate acestea, există un număr de factori, cei mai mulți legați de sedentarism, care au luat locul fumatului și care prezintă aceleași riscuri pentru sănătate și chiar pentru viață.

Singurătatea - Odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare, foarte mulți oameni nu mai simt nevoia de contact în lumea reală cu semenii lor. Oamenii de știință atrag atenția că singurătatea a ajuns o epidemie la nivel mondial, care ar putea fi letală. În cadrul unui studiu, s-a constatat că singurătatea reduce durata vieții oamenilor cu echivalentul a 15 țigări fumate zilnic.

Somnul - Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au ajuns la concluzia că privarea de somn a devenit o problemă de sănătate publică, deoarece, în prezent, sute de milioane de oameni au tulburări de somn. Organizația Mondială a Sănătății a remarcat că somnul insuficient ridică riscul de accident vascular cerebral și atac de cord la grade similare cu utilizarea regulată a țigărilor.

Arsurile provocate de soare - În cadrul unui studiu recent, cercetătorii au constatat că, în ultimii ani, bronzarea a dus la mai multe cazuri de cancer de piele, în comparație cu numărul de cazuri de cancer pulmonar provocat de țigări.

Dietele greșite - Oamenii de știință au adus o multitudine de dovezi conform cărora zahărul sau alimentele prelucrate, cu conținut ridicat de grăsimi saturate, expun foarte multe persoane la boli potențial letale într-o măsură mult mai mare decât problemele cauzate de fumat. Mult mai grav este faptul că și dietele prea sărace în nutrienți prezintă risc de mortalitate. Conform acestora, în anul 2016, ratele de deces provocat de dietele greșite le-au depășit pe cele provocate de alcool, droguri, sex neprotejat și tutun, toate luate la un loc.  

Lasă un comentariu