Puterea de cumpărare a românilor scade alarmant!

Distribuie pe:

Institutul Național de Statistică (INS) anunță că rata medie a inflației în ultimele 12 luni (aprilie 2017 - aprilie 2018) față de precedentele 12 luni (aprilie 2016 - aprilie 2017) a fost de 2,8%, iar în aprilie 2018 rata de inflație a fost de 5,2%, cea mai mare din aprilie a anului 2013.

Creșterile anuale de prețuri au fost, în aprilie 2018, de 4% la mărfurile alimentare, de 7,2% la mărfuri nealimentare și de 2,8% la servicii.

De altfel, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat că majorarea salariilor este inevitabilă, dar că aceasta se va reflecta în prețuri.

„Nu cred că cineva mai poate opri creșterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. BNR nu se împotrivește creșterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenție și iar atenție. Cum vreți să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Cum să oprim corupția în spitale, dacă nu prin creșteri de salarii? Dar trebuie să fim atenți, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piața muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în prețuri", a spus Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a raportului asupra inflației pe trimestrul întâi 2018.

În ediția anterioară a raportului, prognoza de inflație pentru decembrie 2018 era de 3,5%, cu un vârf de 5% în trimestrul II. Însă, în actuala ediție, prognoza pentru decembrie este de 3,6%, cu oscilații în jurul valorii de 5% în trimestrele II și III, urmată de o temperare în trimestrul IV.

Lasă un comentariu