OMS va interzice folosirea grăsimilor trans în procesarea alimentelor!

Distribuie pe:

În scopul prevenirii a peste jumătate de milion de decese înregistrate în fiecare an la nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) intenționează să elimine, până în anul 2023, grăsimile trans produse industrial.

„Grăsimile trans sunt ingrediente preferate de fabricanții de alimente prăjite, coapte sau de snackuri, deoarece produsele care le conțin pot fi păstrate perioade mai lungi pe rafturile magazinelor, dar sunt nocive pentru consumatori, crescând riscul de boli cardiace cu 21% și riscul de deces cu 28%.

Implementarea strategiei OMS de înlocuire a grăsimilor trans, care include promovarea alternativelor sănătoase și adoptarea unor măsuri legislative împotriva acestor ingrediente dăunătoare, le va înlătura din lanțul alimentar și va reprezenta un succes însemnat în lupta împotriva bolilor de inimă", se precizează într-un comunicat OMS, citat de agerpres.ro.

Potrivit unui studiu al oamenilor de știință americani de la Universitatea Harvard, grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consuma, din două motive: cresc nivelul LDL (colesterolul rău) și scad nivelul HDL (colesterolul bun) în același timp. Această combinație nefericită este un factor important în producerea de afecțiuni cardiace și multe altele.

Grăsimile trans mai sunt cunoscute și ca acizi grași trans și au rolul de a oferi mâncării un gust mai bun, un termen de valabilitate mai lung, dar dau și un risc crescut de infarct, atac cerebral, diabet și alte afecțiuni asociate cu inflamația, pe care această dereglare o provoacă în corp.

Consumul de grăsimi trans are ca principal efect îngroșarea arterelor, un binecunoscut semn pentru bolile inimii, crește cu 50% riscul infarctului și al atacului cerebral, în cazul femeilor, și cu 40% riscul de diabet pentru ambele sexe.

În lista de produse care conțin grăsimi trans sunt incluse produsele de patiserie (biscuiți, prăjituri, torturi, plăcinte, pateuri), aluaturile, foietajele și pizza congelate, produsele fast food și alte produse prăjite, snacks-urile (chips din cartofi, tortilla snacks, popcorn pentru microunde), frișcă pentru cafea și anumite tipuri de margarină.

Lasă un comentariu